AFP or licensors

Conservatieven halen meeste stemmen bij verkiezingen Nieuw-Zeeland

De regerende conservatieven van huidig premier Bill English hebben de meeste stemmen binnengehaald bij de parlementsverkiezingen in Nieuw-Zeeland, maar ze hebben sowieso een coalitiepartner nodig. Zo krijgt de populistische anti-migrantenpartij New Zealand First mogelijk de rol van 'kingmaker' bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe coalitie.

De National Party van English haalt, met zo goed als alle stemmen geteld, 46,1 procent van de stemmen, tegenover 35,8 procent voor de Labour Party met topkandidate Jacinda Ardern. Nochtans was een nek-aan-nekrace voorspeld tussen beide partijen. New Zealand First krijgt 7,5 procent van de stemmen achter zich, de Groenen halen 5,8 procent. 

 Als ze een regering wil vormen, zal de National Party moeten samenwerken met New Zealand First. Maar een coalitie van de Labour Party met de Groenen en New Zealand First zou theoretisch ook mogelijk zijn, alhoewel zeer onwaarschijnlijk. De Groenen komen ook in beeld als enige coalitiepartner voor de conservatieven, maar in de verkiezingscampagne hebben ze een dergelijk scenario uitgesloten.

Voor een meerderheid zijn 61 van de 120 zetels in het Nieuw-Zeelandse parlement nodig. De National Party heeft er voorlopig 58, tegenover 45 voor de Labour Party, 9 voor New Zealand First en 7 voor de Groenen.

Meest gelezen