Vlaamse regering bereikt akkoord over alternatieve energieheffing

De Vlaamse regering heeft afgelopen nacht een akkoord bereikt over de begroting van volgend jaar. Het belangrijkste punt daarin is de vervanging van de energieheffing, beter bekend als de Turteltaks. 

De Vlaamse regering zou het eens geworden zijn over een drastische vermindering van de energieheffing. Voor een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik zou die neerkomen op 10 euro per jaar. Wie minder verbruikt, zal minder moeten betalen en wie meer verbruikt meer. 

Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD) zei net voor de zomer dat hij met een alternatief kon komen dat nauwelijks 10 euro zou kosten. De coalitiepartners N-VA en CD&V waren sceptisch, maar het bedrag van 10 euro als gemiddelde zou het nu toch gehaald te hebben.  

De nieuwe, lagere heffing komt in de plaats van de Turteltaks. Die taks van 100  euro per jaar om de schuldenberg aan groene stroomsubsidies uit het verleden weg te werken is door het Grondwettelijk Hof vernietigd. 

Septemberverklaring

Het blijft afwachten tot maandag om meer details te krijgen over de nieuwe regeling. Dan leest minister-president Bourgeois zijn Septemberverklaring voor in het Vlaams Parlement. Het vooropgestelde "structureel evenwicht" in de begroting zou alvast geen probleem kunnen zijn. Vorige week nog klonk het dat er - op de totale begroting van bijna 40 miljard - nog 250 tot 300 miljoen euro te verdelen was.

Meest gelezen