Video player inladen...

CDU/CSU van bondskanselier Merkel blijft grootste, radicaal-rechtse AfD wordt derde partij

De christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel blijft de grootste partij in Duitsland, maar is wel sterk achteruitgegaan. Dat is gebleken uit een eerste exitpoll, meteen na het sluiten van de stembureaus, en wordt bevestigd door de eerste resultaten. Ook de SPD, de andere regeringspartij, is zwaar afgestraft. De radicaal-rechtse AfD wordt de derde partij van Duitsland en komt in het parlement.

Om 18 uur zijn de stembureaus in Duitsland dichtgegaan. Meteen daarop is de eerste, zeer betrouwbare exitpoll gevolgd. De resultaten die sindsdien zijn binnengelopen, bevestigen in grote lijnen de resultaten.

CDU/CSU haalt tussen de 32 en 33 procent van de stemmen. Dat is een daling van 8 tot 9 procent -een recordverlies voor de partij- vergeleken met 2013, en ook een stuk lager dan de peilingen hadden voorspeld. Maar de partij van bondskanselier Angela Merkel blijft wel afgetekend de grootste partij.

De SPD van uitdager Martin Schulz haalt 20 procent van de stemmen, een verlies van bijna 6 procent en het slechtste resultaat van de sociaaldemocraten sinds 1949. De SPD blijft de tweede partij, maar heeft al laten weten dat ze een oppositiekuur verkiest. Dat zou het einde betekenen van de "grote coalitie" van CDU/CSU en SPD. 

De radicaal-rechtse AfD wordt met ongeveer 13 procent -meer dan voorspeld- de derde partij van Duitsland en gaat daarmee comfortabel naar het parlement. Het is voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog dat een rechts-radicale partij in de Bundestag komt. Vier jaar geleden haalde de AfD de kiesdrempel niet.

Ook de liberalen van de FDP komen met zo'n 10,5 procent  opnieuw in de Bundestag. Bij de vorige stembusgang in 2013 hadden de liberalen nog twee derde van hun kiezers verloren.

Ook de andere kleinere partijen doen het beter dan verwacht: de resultaten van Die Grünen en Die Linke schommelen rond de 9 procent. 

Voor het eerst in de geschiedenis van Duitsland zullen zes fracties deel uitmaken van de Bundestag. Normaal moet die tegen uiterlijk 24 oktober samengesteld zijn. Op een nieuwe regering wordt het mogelijk nog wat langer wachten, want het beloven moeilijke onderhandelingen te worden.

Video player inladen...

Meest gelezen