Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Duitsland naar de stembus: Angela Merkel mag wellicht blijven, maar met wie kan ze regeren?

Iets meer dan 60 miljoen Duitsers kiezen vandaag een nieuw parlement. Dat Angela Merkel aan een vierde ambtstermijn mag beginnen, staat zo goed als vast. Dé grote vraag is met wie ze een regering zal kunnen vormen. Rond 18 uur worden de eerste exitpolls verwacht.

Als de peilingen er niet gigantisch naast zitten, dan blijft de Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) van Merkel de grootste in Duitsland. De partij staat momenteel zo'n 15 procent voor op de sociaaldemocratische SPD van uitdager Martin Schulz. Alles lijkt er dan ook op dat de SPD op de tweede plaats zal komen.

"Maar peilingen zijn maar peilingen", benadrukt VRT-journalist Jeroen Reygaert in Duitsland. "Veel Duitsers wisten tot op het laatste moment nog niet voor wie ze zouden stemmen. Er kunnen dus nog steeds verrassingen uit de bus komen."

Derde partij?

"Dé vraag wordt welke partij als derde uit de stembus zal komen", zegt Reygaert. "Dat kunnen de liberalen van de FDP (Freie Demokratische Partei, nvdr.) zijn, maar ook Die Linke."

Hoe dan ook wordt er hard uitgekeken naar het resultaat van de rechtsradicale partij AfD, die ook als derde uit de verkiezing zou kunnen komen. "Zij voerden een bijzonder harde campagne: tegen vluchtelingen en voor de Duitse identiteit. In het parlement zullen ze sowieso zitten en dat is historisch in het na-oorlogse Duitsland."

Coalitie?

De stembureaus sluiten vanavond om 18 uur. Onmiddellijk daarna komen al de eerste resultaten binnen op basis van exitpolls. "En dan kan de coalitiepuzzel beginnen", zegt Reygaert. 

Als de kaarten zullen liggen zoals de peilingen nu aangeven, dan is het niet zeker dat de SPD opnieuw een coalitie wil met de CDU. Die laatste moet dan op zoek naar andere partners, in eerste instantie de liberalen en ook eventueel de groenen, al blijft het afwachten of die de kiesdrempel van 5%  halen. 

Video player inladen...

Meest gelezen