Videospeler inladen...

Hoe moet het nu verder in Duitsland?

De Duitse bondskanselier Merkel heeft de verkiezingen gewonnen, of misschien beter gezegd niet verloren, maar het vormen van een nieuwe regering belooft geen gemakkelijke opgave te worden.

De Duitse kiezers hebben de twee partijen van de Grote Coalitie, CDU/CSU en SPD flink afgestraft. Een verlies van acht procent voor de christendemocraten en 5 procent voor de sociaaldemocraten.  Maar het strategische doel van Merkel, de sterkste partij blijven en een nieuwe regering vormen, heeft ze gehaald. "Wij hebben de opdracht van de kiezer een nieuwe regering te vormen en er is geen regering mogelijk zonder de CDU/CSU", zei Merkel in haar overwinningstoespraak.

Maar hoe moet die regering eruit zien? De SPD heeft meteen na het bekendmaken van de uitslag laten weten dat het gedaan is met de Grote Coalitie en dat ze in de oppositie gaat. Merkel heeft bovendien uitgesloten een coalitie te vormen met de radicaal-rechtste AfD en de radicaal-linkse Die Linke. Blijft maar één rekenkundige mogelijkheid: een samengaan van CDU/CSU (zwart), de liberale FDP (geel) en de Groenen (groen).  Die kleuren zijn terug te vinden in de vlag van Jamaica, vandaar dat een coalitie met deze drie partijen een Jamaica-coalitie genoemd wordt.

Tegenstellingen

Nu liggen de partijprogramma's van deze drie partijen redelijk ver uit elkaar. Een eerste poging tot Jamaica-coalitie werd in 2010 uitgeprobeerd in de deelstaat Saarland, maar die  regering hield het maar twee jaar uit. Een tweede Jamaica-coalitie is in mei gevormd in Sleeswijk-Holstein, daar valt nog niet veel over te zeggen.

Op nationaal vlak zou een Jamaica-coalitie grote tegenstellingen over Europa, de immigratiepolitiek en het klimaatbeleid moeten verzoenen. De nieuwe leider van de FDP, Christian Lindner, is heel wat minder Europa-gezind dan zijn voorgangers en zou de hervormingsplannen voor de Europese Unie die Merkel en de Franse president Macron koesteren, kunnen torpederen. De Groenen leggen de nadruk op een sterk klimaatbeleid en willen steenkool tegen 2030 uitfaseren, iets wat zeker op protest zal stuiten van de liberalen en christendemocraten.

Bovendien ziet het er naar uit dat de verdeeldheid binnen de CDU/CSU groter wordt. De leider van de Beierse christendemocraten (CSU) Seehofer heeft al gezegd dat de Union (CDU/CSU) een gat heeft op zijn rechterflank en dat het er nu op aankomt die rechterflank te versterken om de partij weer attractiever te maken voor rechtste kiezers. De vraag is dus of de FDP en de Groenen het zullen aandurven om de grote compromissen aan te gaan die ze zouden moeten sluiten voor een Jamaica-coaltie. Beide partijen hebben laten weten dat ze erover willen praten, maar dat ze er anders ook geen probleem mee hebben om in de oppositie te gaan.

Nieuwe verkiezingen?

 "Het zal niet gemakkelijk worden, maar we hebben een verantwoordelijkheid ten opzichte van ons land", zegt minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maiziere. "We willen geen nieuwe verkiezingen, die zouden de aanhang van de AfD nog kunnen vergroten".

Mocht een Jamaica-coalitie toch niet lukken, blijft als laatste mogelijkheid de vorming van een minderheidsregering, maar daar voelt Merkel niet veel voor. Duitsland heeft daar geen ervaring mee, zoals sommige andere landen., zegt ze. De kanselier is ervan overtuigd dat ze tegen Kerstmis een stabiele regering op de been kan brengen. Het wordt kijken of ze deze belofte kan hardmaken.

Meest gelezen