Videospeler inladen...

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

De Duitsers hebben een nieuw parlement gekozen. Zoals verwacht blijft de CDU van huidig bondskanselier Angela Merkel de grootste partij. De rechts-radicale AfD doet zijn intrede in het parlement als de derde grootste partij.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Videospeler inladen...

Merkel wil niet weten van minderheidskabinet

Uittredend bondskanselier Merkel is van plan een stabiele regering te vormen. Nu de SPD aangekondigd heeft dat ze in de oppositie gaat, moet Merkel proberen een akkoord te vinden met de liberale FDP en de Groenen. Merkel wil in ieder geval geen minderheidsregering vormen. "Ik denk dat stabiele Duitse regeringen een waarde op zichzelf zijn. Ons parlementair systeem is verschillend van die landen die een lange traditie van minderheidsregeringen hebben."

Een eerste analyse van de uitslag in "Terzake"

Videospeler inladen...

FDP en Groenen willen praten over Jamaica-coalitie

De leiding van zowel de liberale FDP en de Groenen staan open voor gesprekken over een Jamaica-coalitie, het samengaan van de CDU/CSU, de FDP en de Groenen. Gezien de verkiezingsprogramma's ver uit elkaar liggen, heerst wel het besef dat dat geen eenvoudige opgave wordt.

Betogingen tegen AfD in heel Duitsland

In verschillende grote steden hebben mensen geprotesteerd tegen de intrede van de radicaal-rechtse AfD in het parlement. Voor de zaal waar de AfD de verkiezingsuitslagen volgde kwamen meer dan 1.000 mensen op straat. Ook in Keulen, München en Frankfort zijn betogingen aan de gang en elders wordt er opgeroepen om later vanavond op straat te komen.

AFP or licensors

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Duitsland sluit zich - helaas- aan bij de andere Europese landen die een sterke rechtste beweging hebben.

Herman Van Rompuy

Jamaica-coalitie niet geliefd bij de Duitse kiezers

Uit een peiling van de ARD blijkt dat een Jamaica-coalitie van de christendemocratische CDU/CSU met de liberale FDP en de Groenen  (zwart-geel-groen) niet echt goed ligt bij de kiezers. Bij de christendemocratische kiezers is maar 31 procent ervan overtuigd dat een dergelijke coalitie goed is. Bij de FDP en de Groenen liggen de percentages respectievelijk op 42 en 38 procent. Wordt naar alle kiezers gekeken, dan kan 'Jamaica' maar op goedkeuring rekenen van 23 procent.

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Er is een scheur duidelijk geworden in Duitsland, tussen de "Wutbürger" die zich in de steek gelaten voelen en zij die geprofiteerd hebben van het beleid van de laatste jaren.

Geert Van Istendael

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

De schok van de intrede van de AfD zindert nog na.

Herman Van Rompuy

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

We kunnen spreken van een zwarte zondag, omdat er voor het eerst een radicaal-rechtste partij in het parlement zit.

Stijn Vercruysse

Duitse ambassadeur in België ontgoocheld over succes AfD

 Rüdiger Lüdeking, de Duitse ambassadeur in België, heeft zich ontgoocheld getoond over het succes van de AfD. "Als de resultaten bevestigd worden, ben ik ontgoocheld dat AfD zoveel stemmen haalt", aldus de ambassadeur. "Maar we moeten in het achterhoofd houden dat de grote meerderheid van de kiezers niet voor hen heeft gekozen. In mijn ogen gaat het vooral om een proteststem."

AfD eist een onderzoek naar Merkel

De AfD zal proberen een parlementaire commissie in het leven te roepen om overtredingen door Duits bondskanselier Angela Merkel te onderzoeken, in verband met de vluchtelingencrisis. Dat zegt Alice Weidel, de topkandidate van de partij. Volgens Weidel moet Merkel terechtstaan  voor haar beslissing om de regels naast zich neer te leggen die bepalen dat asielaanvragen in het EU-land van aankomst moeten gebeuren.

AFP or licensors

Bedrukte sfeer bij de CDU

Videospeler inladen...

Opkomst duidelijk hoger dan in 2013

De opkomst bij de Duitse parlementsverkiezingen lag duidelijk hoger dan vier jaar geleden. Volgens prognoses komt die opkomst uit op 75,6 procent, tegenover 71,5 procent in 2013.

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Videospeler inladen...

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Videospeler inladen...

Groot verlies voor regeringspartijen

Ondanks het feit dat de CDU/CSU de grootste partij blijft met 33 procent, verliezen de christendemocraten 8 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen. Ook de SPD verliest 5 procent en boekt daarmee het slechtste resultaat sinds de Tweede Wereldoorlog.

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

De stemming bij de CDU is eerder bedrukt, omdat de uitslag slechter is dan verwacht.

Stijn Vercruysse

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Videospeler inladen...

Merkel: "Kiezers hebben ons een opdracht gegeven"

Uittredend bondskanselier Merkel is tevreden dat de CDUS/CSU de grootste patij is gebleven, al had ze op een betere uitslag gehoopt. De kiezers hebben ons een opdracht gegeven om een regering te vormen en verder goed voor ons land te zorgen, zegt Merkel. Ze noemde onder andere het voeren van een sterke economische politiek, het versterken van Europa en het bekampen van de illegale immigratie. De intrede van de radicaal-rechtste AfD in het parlement is een nieuwe uitdaging voor ons zei Merkel. Ze wil er alles aan doen om de AfD-kiezers terug te winnen.

Schultz geeft nederlaag toe

De kandidaat-kanselier van de SPD, Martin Schulz, heeft in een eerste verklaring de nederlaag van zijn partij toegegeven. Ondanks de sociale verwezenlijkingen die de SPD in de regering verwezenlijkt heeft, is het ons niet gelukt de kiezers te overtuigen. Ondanks de slechte uitslag belooft Schulz de principes van de partij aan te houden en aan de heropbouw van de partij te werken.

AFP or licensors

SPD wil in de oppositie

De sociaaldemocratische SPD heeft aangekondigd dat ze in de oppositie gaat. Dat maakt de vorming van een nieuwe coalitie erg moeilijk, omdat Merkel vooraf al aangekondigd had dat ze niet met de AfD of Die Linke wil regeren.

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Videospeler inladen...

Eerste exitpolls

De CDU van bondskanselier Angela Merkel is zoals verwacht de grote winnaar van de parlementsverkiezingen. Volgens de eerste exitpolls haalt de partij 32,5 procent van de stemmen. De SPD blijft steken op 20 procent. De radicaal-rechtse AfD doet haar intrede in het parlement met 13,5 procent en de liberale FDP doet haar herintrede met 10,5 procent. Die Linke haalt 9 procent en de Groenen 9,5 procent.

Aftellen naar eerste exitpoll

Er lijkt vrij weinig twijfel over te bestaan dat Merkel en haar christendemocratische CDU gaan winnen. De peilingen gaven de CDU tussen de 34 en de 37 procent van de stemmen, ongeveer 15 procent meer dan de sociaaldemocraten van SPD (21 à 22 procent).

De hamvraag is: hoe groot wordt de CDU uiteindelijk - doet de partij beter of slechter dan in de peilingen - en hoe groot worden de rivalen van SPD? Met andere woorden, hoe comfortabel zal Merkel vanavond in de "driving seat" zitten? Het is aftellen naar iets over zessen. "Dan krijgen we meteen een zeer betrouwbare exitpoll", zegt VRT-journalist Jeroen Reygaert.  

Nog minder dan 2 uur

Nog minder dan 2 uur vooraleer de stembussen sluiten, om 18 uur. De Duitse kiezers die nog willen gaan stemmen, mogen niet te lang meer aarzelen.

Voorlopig een iets lagere opkomst

De opkomst in de steden mag dan wel vrij hoog liggen, voorlopig ligt de algemene opkomst ietsje lager dan bij de verkiezingen van 2013. Om 14 uur lag het officiële cijfer op 41,1 procent, vergeleken met 41,4 procent op hetzelfde tijdstip vier jaar geleden. In 2013 klokten de verkiezingen uiteindelijk af op 71,5 procent.

Er zijn grote verschillen qua regio. Zo had Noordrijn-Westfalen, de dichtst bevolkte regio van het land, eerder een stijging van 3 procent gemeld in de opkomstcijfers. München maakte vanmiddag gewag van een 10 procent hogere opkomst .  

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Videospeler inladen...

Angela Merkel is in de vroege namiddag gaan stemmen in het gezelschap van haar man Joachim Sauer. Ze deed dat in Berlijn. Merkel, gekleed in een rood jasje en zwarte broek, kon niet voor zichzelf stemmen, omdat ze van een andere kieskring is (Mecklenburg), maar kon uiteraard wel voor haar CDU-partijgenoot in Berlijn stemmen. 

Stemmen in Bayrischzell, in zuiden van Duitsland

AFP or licensors
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

AFP or licensors

De Duitse verkiezingen samengevat

Videospeler inladen...

De vraag is niet of Angela Merkel de volgende bondskanselier zal worden, want het is zo goed als zeker dat zij er nog eens vier jaar zal bijdoen.

VRT-journalist Stijn Vercruysse is in Berlijn

Gaan stemmen in traditionele kledij

AFP or licensors

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Angela Merkel is een zeer knappe politica. Ze voelt goed aan welke richting ze moet uitgaan en ze kan compromissen sluiten.

Oud-Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD)

Wat na vanavond?

Dat de CDU van Angela Merkel de verkiezingen zal winnen, lijkt zo goed als vast te staan. De vraag is met wie de partij zal regeren. "Een voortzetting van de coalitie met de sociaaldemocraten van SPD lijkt het meest logische, maar als die partij te hard verliest, zullen zij toch wellicht kiezen voor een oppositiekuur", zegt VRT-Journalist Stijn Vercruysse ter plaatse.

"Merkel heeft altijd gezegd dat ze niet regeert met de rechtsradicale partij AfD en ook niet met DieLinke", zegt hij. "Wat over blijft zijn de liberalen, maar de vraag is of zij wel genoeg stemmen zullen halen. Als dat niet zo is, dan zullen de groenen erbij moeten, maar die combinatie zal ook niet evident zijn. Het worden moeilijke gesprekken." 

Videospeler inladen...

Wahlbekanntmachung

De Wahlbekanntmachung is de officiële aankondiging van de verkiezingen in Duitsland. Noem het gerust het verkiezingsreglement.

Historische verkiezingen?

Het kunnen historische verkiezingen worden. De kans bestaat dat de rechtsradicale partij AfD als grote winnaar uit de verkiezingen komt en een vrij hoog resultaat haalt. Als zij in het parlement zitten, dan is dat historisch. Het zou namelijk de eerste keer zijn in de na-oorlogse geschiedenis. 

Martin Schulz (SPD) gaat stemmen

Martin Schulz van de sociaaldemocratische partij SPD brengt zijn stem uit. Hij is de grote uitdager van bondskanselier Angela Merkel. Volgens de peilingen zal zijn partij stranden op een tweede plaats, na de CDU van Merkel.

Videospeler inladen...

Eerste opmerkelijke foto's uit de stembureaus in Duitsland

AFP or licensors
AFP or licensors

Herbeleef hier de liveblog over de Duitse verkiezingen

Het is nog heel rustig hier, maar het is ook nog vroeg natuurlijk. Heel wat Duitsers wisten tot vlak voor de verkiezingen nog niet voor wie ze zouden stemmen.

Jeroen Reygaert in een stembureau in Berlijn

Stembureaus gaan open

Videospeler inladen...

Meest gelezen