Videospeler inladen...

Meer geld voor psychische noodhulp aan jongeren

De Vlaamse regering gaat 15 miljoen euro per jaar extra uittrekken voor psychische hulp aan jongeren. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) gezegd in "De zevende dag". 
 

Morgen stelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois de Septemberverklaring van zijn regering voor in het Vlaams Parlement. Zo'n toespraak houdt een overzicht van alle initiatieven die de regering het komende jaar wil nemen. En omdat koken geld kost, geeft die toespraak meteen ook inzicht in de verdeling van de middelen over de begroting van de verschillende ministers.

Tot nu toe is er weinig uitgelekt over nieuwe plannen. Maar Vlaams minister Vandeurzen heeft in "De zevende dag" duidelijk gemaakt dat er in zijn departement jaarlijks 15 miljoen bijkomt voor de crisisopvang van jongeren.

Acute nood

De voorbije week kwam het probleem weer eens op een schrijnende manier aan het licht. Een meisje van elf belandde in Gent in de volwassenpsychiatrie. Er was nergens plaats in de kinder- en jeugdpsychiatrie. En dat kan uiteraard niet, roepen alle deskundigen.

Toch is het niet de eerste keer dat zoiets gebeurt.  Vaak is er een tekort aan bedden in gespecialiseerde centra. Jongeren komen dan op wachtlijsten. Maar dat is uiteraard geen oplossing voor wie bijvoorbeeld van huis is weggelopen.

Nooit genoeg

Vlaams minister Vandeurzen erkent het probleem en vraagt al langer extra geld voor die noodopvang. En het ziet er naar uit dat hij bij de begrotingsbesprekingen dit weekend alvast iets heeft binnengehaald. Formeel wou hij het in "De zevende dag" nog niet bevestigen. Die eer laat hij aan de minister-president. Maar omdat hij zelf een concreet bedrag noemt, wijst alles erop dat het extra geld er effectief ook komt. 

Of dat voldoende is, laat hij voorlopig in het midden. Die uitspraak zorgde dan weer voor een ontgoochelde reactie bij Freya Van den Bossche, die nu als Vlaams Parlementslid voor de SP.A deelnam aan het debat.  

Meest gelezen