AFP or licensors

Acteur Ralph Fiennes krijgt Servische nationaliteit

De Britse succesacteur Ralph Fiennes (54) wordt Serviër. Het land is al een tijd zijn tweede liefde te noemen en hij is de vriend van de hoogste politieke niveaus daar. Servië ziet hem maar al te graag komen.

Ralph Fiennes kiest dus voor het land dat hem al veel moois heeft geboden. De man die schitterde in films als "The English Patient", "Skyfall", "Schindler's List" en als Lord Voldemont in de "Harry Potter"-reeks heeft een Servisch paspoort nu, vandaag gekregen uit handen van niet de minste: president Aleksandar Vucic.

Fiennes, geboren in Ipswich, in het zuiden van Engeland, weet sinds begin deze maand dat hij Serviër zou worden.  "Ik had nooit gedacht dat ik het zou worden, maar blijkbaar is het nu echt wel zo", zei Fiennes op een ceremonie vandaag. Fiennes, twee keer genomineerd voor een Oscar, is wereldberoemd en is dus een nieuw uithangbord voor de Servische staat. Dat beseft ook president Vucic: "We waren al heel blij dat we je als vriend konden verwelkomen in ons land, nu ben je zelfs een landgenoot", zei Vucic, die Fiennes vandaag ontving op het presidentieel paleis in Belgrado.

Fiennes heeft een duidelijke link met het Centraal-Europese land, dat goed 7 miljoen inwoners telt. In 2010 draaide hij er "Coriolanus", de film naar het theaterstuk van William Shakespeare. Tegenwoordig werkt hij er aan een film over de Russische balletdanser Rudolf Noerejev. 

Fiennes zei al wel vaker dat hij van het land houdt en hij was in juni zelfs aanwezig op de inhuldigingsceremonie van president Vucic. Maar nu is hij écht één van de Serviërs. Hij wordt een landgenoot van onder meer tennisser Novak Djokovic en muzikant Goran Bregovic en zélfs van collega-acteur Steven Seagal, die onlangs ook het Servische staatsburgerschap kreeg.

Meest gelezen