Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump noemt atoomovereenkomst Iran "niet echt een akkoord" na Iraanse rakettest

De Amerikaanse president Donald Trump is niet te spreken over de rakettest die Iran naar eigen zeggen heeft uitgevoerd.  Volgens de Amerikaanse president getuigt de Iraanse rakettest dat er van atoomakkoord duidelijk geen sprake is.

Iran sloot in 2015 een atoomakkoord met onder meer de Verenigde Staten, Rusland en China na jaren van moeizame onderhandelingen. Trump hekelde die overeenkomst al meermaals en tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin hij Iran onder meer een schurkenstaat noemde, labelde hij dat nucleair akkoord nog als "een van de slechtste transacties ooit".

De rakettest uitgevoerd door Teheran sterkt de president alleen maar in die overtuiging. "Iran heeft net een ballistische raket afgevuurd met een bereik tot Israël. Ze werken ook samen met Noord-Korea. Niet echt een overeenkomst die we hebben", twitterde Trump. Het was de Iraanse staatstelevisie die zaterdag melding maakte van de test. De meerkoppige 'Koramsjar' heeft een bereik van 2.000 kilometer.  

Israël noemt rakettest "provocatie"

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft de Iraanse test met een raket met een bereik van 2.000 kilometer een "provocatie" genoemd.

"De ballistische raket die Iran heeft afgevuurd is een provocatie naar de Verenigde Staten en hun bondgenoten, waaronder Israël, en een manier om onze reacties te testen", zei de minister in een verklaring.

 "We kunnen ons voorstellen wat er zou gebeuren als Iran het nucleaire wapen zou verwerven waarnaar het land streeft. Dat mag niet gebeuren."

Meest gelezen