Van Rompuy: "Hoelang kan men Francken nog tolereren op delicate en humanitaire functie?"

CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy uit op zijn weblog forse kritiek op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).  Ook N-VA-minister Johan Van Overtveldt krijgt een veeg uit de pan.

"Francken gebruikt zwakke en hulpeloze mensen om bij de kiezers te scoren met ranzige uitspraken. Charles Michel fluit hem regelmatig terug, maar hoelang kan men die man nog tolereren op deze delicate en humanitaire functie in de regering?", aldus Van Rompuy op zijn blog.

Staatssecretaris Francken "communiceert elke dag over hoeveel mensen opgesloten zijn, zoveel werden aangehouden, zoveel criminelen werden teruggestuurd. Alsof het basketbaluitslagen zijn en die cijfers over wanhopige mensen tot een trofee leiden", zegt Van Rompuy.  "Dat men in Vlaanderen de populairste politicus kan worden met zulke brutale uitspraken toont aan dat ook in Vlaanderen het populisme in volle opgang is. Als men Weyts (Vlaams minister van Dierenwelzijn, N-VA, nvdr) en Francken hoort, is het blijkbaar makkelijker om te streven naar het welzijn van de dieren dan naar het welzijn van mensen", zegt het CD&V-Kamerlid.

"Ik veroordeel ook ten zeerste de foto van Francken in nazi-uniform door jong Ecolo, maar oogst het provocerende en Trumpiaanse taalgebruik van De Wever en Francken niet wat ze zelf hebben gezaaid? Provoceren loont blijkbaar in de publieke opinie", luidt het.

Van Rompuy, die voorzitter is van de Kamercommissie Financiën en Begroting, uit ook kritiek op minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Die vreesde dit weekend in een interview dat de deze zomer afgesproken effectentaks niet grondwettelijk zou zijn. "Nooit gezien een minister van Financiën die -zoals vorig jaar met de speculatietaks- zijn eigen voorstellen afschiet en de schuld bij de andere partijen legt (in casu natuurlijk CD&V) alsof hij niet de verantwoordelijke is voor de maatregel binnen de regering", zegt Van Rompuy.

Het is niet de eerste keer dat Van Rompuy fel uithaalt naar de N-VA, terwijl zijn partij CD&V nochtans samen met de N-VA in de regering zit.  

Reactie N-VA: "Eric toch"

"Eric is ontwaakt uit zijn zomerslaap." (N-VA-Kamerlid Johan Klaps)

Kamerlid Johan Klaps (N-VA) reageert op zijn Facebookpagina.  "Eric is ontwaakt uit zijn zomerslaap. Het heeft lang geduurd, maar vandaag mikt hij weer volop op zijn favoriete schietschijf, de N-VA." Klaps deelt naar eigen zeggen de ontgoocheling van Van Rompuy dat er nog geen begrotingsevenwicht is, maar dat komt volgens de fiscale specialist van de N-VA doordat sommige partijen voortdurend op de rem staan om meer te besparen in plaats van extra te belasten.

Over de effectentaks zegt Klaps dat de N-VA een maatregel die door de regering collectief wordt beslist, loyaal wil uitvoeren. "Maar als die prijs juridisch blijkt te rammelen, wat wil je dan, Eric? Dat een vakminister zijn kop in het zand steekt en tegen de muur loopt? Zodat je dan zijn onrealistische keuzes kan bekritiseren? Een beetje doorzichtig hoor."

Meest gelezen