Opkomst bij Duitse verkiezingen uiteindelijk toch hoger dan in 2013

Er zijn vandaag uiteindelijk toch meer Duitsers gaan stemmen dan tijdens de vorige stembusgang in 2013. Dat blijkt uit de cijfers van de nationale verkiezingsautoriteiten. Volgens prognoses komt de opkomst uit op 75,6 procent, tegenover 71,5 procent vier jaar geleden.

Eerdere cijfers lieten al een vrij hoge opkomst zien, zeker in de steden. Zo had in Hamburg tegen 11 uur 37,4 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht, terwijl dat vier jaar geleden op hetzelfde moment nog 35,4 procent was.

In Bremen had om 12 uur 27,1 procent gestemd, tegenover 24,9 in 2013. En ook in München was de opkomst al vrij hoog: tegen 12 uur had al 57,1 procent daar gestemd, in 2013 was dat 44,3 procent. Eenzelfde trend was ook zichtbaar in Stuttgart (19,6 tegenover 19,1) en in Saksen-Anhalt (29,6 tegenover 25,8 procent). Op andere plaatsen is er dan weer een stagnatie, zoals in de deelstaat Saksen, terwijl in Thüringen minder mensen kwamen opdagen dan in 2013 (24,5 tegenover 31,2 pct).

Na de middag werd het beeld wat bijgesteld en leek het erop dat iets minder mensen dan vier jaar geleden hun stem uitbrengen, al is het verschil niet groot. Bij de vorige verkiezingen kwam uiteindelijk 71,5 procent van de 61,5 miljoen stemgerechtigden opdagen. Nu zouden dat er dus uiteindelijk wel wat meer zijn, 75,6 procent volgens de prognoses.

De president had eerder al opgeroepen om te gaan stemmen

SPD-voorzitter Martin Schulz bracht rond 10 uur zijn stem uit in zijn gemeente Würselen, vlakbij de Nederlandse grens. "Ik hoop dat vandaag zoveel mogelijk mensen gebruik maken van hun recht om te stemmen en de democratische toekomst van Duitsland te verzekeren door te stemmen op democratische partijen", zei hij.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

President Frank-Walter Steinmeier had de kiezers in een opiniepeiling in de krant Bild am Sonntag ook al opgeroepen om te gaan stemmen. "Stemmen is een burgerlijke plicht. Ga stemmen!", schreef hij. "Elke stem telt, en jouw stem telt. Mensen die niet stemmen laten toe dat anderen beslissen over de toekomst van ons land."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bondskanselier Angela Merkel bracht enkele uren na haar uitdager Martin Schulz in Berlijn haar stem uit. Ze was in het bijzijn van haar echtgenoot Joachim Sauer. Merkel legde het traject van haar woning naar het stemlokaal te voet af. Aangezien ze kandidaat is in haar thuisstaat Mecklenburg-Vorpommern, kan ze dus niet voor zichzelf stemmen.

Meest gelezen