Videospeler inladen...

"Eindelijk," zingen ze in Iraaks-Koerdistan

Rudi Vranckx spreekt in Erbil met Helly Luv: stijlicoon, zangeres en postergirl van het nieuwe Koerdische zelfbewustzijn.

Het is hét lied van de Koerdische onafhankelijkheidszaak geworden: "Finally" van Helly Luv. De Koerdische zangeres is duidelijk. "Na honderden jaren van dood, bloed, opoffering en oorlog is dit ons moment," vertelt ze in de schoonheidszaak die ze openhoudt.  Elk detail in het interieur is roze of goud, maar ook hier rollen de spierballen. "Als de onafhankelijkheid resulteert in oorlog, zullen we vechten. Wat kunnen we anders doen? Wij verdienen een eigen plek, een huis zoals jullie er ook een hebben. Zeker nu we de hele wereld beschermen tegen IS." 

Enkele straten verder brengen we een bezoekje aan The Book Café, waar twee jonge dertigers als vrouw hoop en verandering willen brengen. Het boekencafé is de eerste in zijn soort. Hun doel? "We geloven in vrijheid. Iedereen mag kiezen wat hij wil doen of geloven," vertelt oprichtster Ravan Ja’afar Al taei. Kritische vragen over haar hoofddoek counteren de meisjes dan ook meteen. "De hoofddoek bedekt ons haar, niet onze geest. Om open van geest te zijn, moet je veel lezen. De meeste mensen lezen niet en krijgen enkel bevooroordeelde media op televisie te zien. Door lezen te stimuleren, hopen we een ruimdenkerder samenleving te krijgen."

Meest gelezen