15 vrouwen, 19 mannen: wie wordt "De slimste mens ter wereld"?

't Is gebeurd: de 34 deelnemers van het 15e seizoen van "De slimste mens ter wereld" zijn bekend. Op de deelnemerslijst van de televisiequiz prijken dit jaar opvallend veel vrouwen, en enkele herkansers die hun aantal deelnames scherper willen stellen. 

Bijna de helft van de "Slimste mens"-kandidaten is een vrouw. Nooit eerder namen zo veel vrouwen deel aan wat presentator Erik Van Looy zelf "een staatszaak die overal en permanent aanwezig is" noemt.  Toch wordt het naar eigen zeggen steeds moeilijker om kandidaten te vinden voor een nieuw seizoen van "De slimste mens", het 15e intussen. "Het programma leeft enorm op sociale media, en daarom zegt niémand van de kandidaten direct toe als ik hen bel. Iedereen wil bedenktijd", aldus Van Looy. "Dit blijft tenslotte het belangrijkste tv-spelletje ter wereld."

Deze 34 bekende (en minder bekende) gezichten proberen dit najaar in de voetsporen van Gilles "De mol" Van Bouwel te treden. Wie in welke volgorde aantreedt, blijft tot aan de uitzendingen een goedbewaard geheim.

De vrouwen

 • Heidi Van Tielen: radiopresentatrice bij QMusic. Te horen tijdens het ochtendblok, samen met Sam De Bruyn. Zus van actrice en presentatrice Erika Van Tielen. 
 • Elodie Ouedraogo: voormalig atlete, intussen aan de slag bij productiehuis Woestijnvis. Het is niet ondenkbaar dat Elodies partner Jeroom in de jury zal zetelen bij haar entree in "De slimste mens". Ouedraogo nam in 2012 al eens deel aan de quiz, toen die voor de eerste keer werd uitgezonden op Vier. 
 • Evi Hanssen: televisiepresentatrice bij VTM die de laatste jaren ook furore maakt in Nederland. Onder meer gezicht van "Mijn pop-uprestaurant". Ook Hanssen komt herkansen: zij deed al eens mee in 2004.
 • Linde Merckpoel: radiopresentatrie bij Studio Brussel. Al enkele jaren een vaste waarde tijdens het ochtendblok. Een van de stemmen van De Warmste Week van Music for Life. Merckpoel nam 9 jaar geleden al eens deel en draaide toen 4 afleveringen mee.
 • Goedele Wachters: nieuwsanker bij de VRT.  Van Looy heeft naar eigen zeggen acht jaar lang alles uit de kast gehaald om haar te strikken. "Bloemen, etentjes, iets drinken en blijven bellen: alles heb ik gedaan. Nu leek de tijd rijp."
 • Dina Tersago: televisiepresentatrice bij VTM. Voormalig gezicht van "Boer zkt. vrouw". Werkte vroeger als redacteur bij productiehuis Woestijnvis en werd recent moeder van haar tweede zoontje. "Dina neemt deel tijdens haar zwangerschapsverlof, wat opnieuw bewijst dat vrouwen veel meer aankunnen dan mannen", zegt Van Looy.
 • Dalilla Hermans: opiniemaker en auteur, onder meer voor Charlie Magazine. In debatten over diversiteit en discriminatie is ze een vaak gevraagde gast. Ook in het debat over Zwarte Piet was ze een opvallende stem.
 • Frances Lefebure: Gentse actrice en presentatrice van het Vier-programma "Hotel Römantiek", waarin ze zestigplussers aan een lief hielp. 
 • Katrin Lohmann: Duitse theater- en televisieactrice. U kent haar mogelijk als inspecteur Marion Schneider uit Eén-reeks "Beau Séjour" of zakenvrouw Fonda uit Vier-reeks "Callboys". 
 • Evi Van Acker: voormalig topsporter, die recent haar zeilpensioen aankondigde. Wat Van Acker na haar sportieve carrière wil doen, is nog niet duidelijk.
 • Isolde Lasoen: drumster, de bekendste van het land. Speelt onder meer bij Daan en Isolde et les Bens. 
 • Barbara Sarafian: Gentse actrice, die in 2013 al een gooi deed naar de titel van "Slimste mens", maar na twee deelnames naar huis werd gespeeld.
 • Lynn Van Royen: actrice die haar eerste hoofdrol vertolkte in de Eén-reeks "Beau Séjour". Momenteel te zien in "Spitsbroers" op VTM. 
 • Magaly Rodríguez García: historica verbonden aan de VUB. Woonde tot haar 18e in Equador, maar kwam in ons land terecht via een Erasmusuitwisseling.
 • Joke Emmers: Limburgse actrice, speelde aan de zijde van Van Royen in "Beau Séjour", en was net als Lohmann te zien in "Callboys". Of deze actrices ook in de studio van "De slimste mens" samen opduiken, is niet geweten.

De mannen

 • Xavier Malisse: voormalig toptennisser. Sportman die destijds bekendstond voor zijn opvliegend karakter, en paardenstaartje. Zoekt nauwelijks media-aandacht op en geeft zelden interviews. 
 • Sean Dhondt: presentator bij VTM, Q2 en op QMusic. Drummer en zanger bij zijn eigen band Manoeuvres. Volgens Van Looy "een grote fan van het programma". 
 • Bartel Van Riet: televisiepresentator die zijn volk leerde tuinieren op Eén, en nu leert survivallen op Vier. "De dag nadat Bartel had toegezegd, werd ik gebeld met de vraag om met hem op trektocht te gaan. Zo kon ik niet weigeren", aldus Van Looy. 
 • Jean-Marie Dedecker: politicus en voormalig judocoach.  Dedecker nam in 2004 al eens deel aan "De slimste mens". Na vier deelnames keerde hij huiswaarts, naar eigen zeggen om de sperperiode voor de verkiezingen te respecteren.
 • Herr Seele: Oostendenaar, pianostemmer, kunstenaar, cartoonist en geestelijke vader van Comboy Henk. "Hij kijkt geen televisie, en aan spelregels heeft hij lak: dat belooft", meent Van Looy. "Maar hij is de slimste deelnemer van het seizoen, zonder twijfel."
 • Johan Boskamp: voormalig voetballer en veelgevraagd sportcommentator. De Nederlander met exotisch accent en dito woordenschat is een van de drie quizzers die het nieuwe seizoen van "De slimste mens" op gang mag trappen. Voetballiefhebber Van Looy noemt hem "mijn idool" en "een van de grappigste mensen ter wereld".
 • Thibault Christiaensen: zanger bij punkrockgroep Equal Ediots, een van de drie beginnende artiesten die afgelopen jaar talentenjacht "De nieuwe lichting" van Studio Brussel won. 
 • Bart Somers: politicus en burgemeester van Mechelen, die afgelopen jaar werd uitgeroepen tot beste burgemeester ter wereld. 
 • Kristof Calvo: volksvertegenwoordiger in de Kamer, en gemeenteraadslid in Mechelen. Of Calvo en Somers binnenkort niet enkel de degens kruisen in Mechelen, maar ook in de studio van "De slimste mens" is nog niet bekend.
 • Bill Barberis: acteur die recent als personage Toon "Thuis" verliet om andere acteerhorizonten op te zoeken. Momenteel onder meer te zien in Vier-reeks "#hetisingewikkeld"
 • Björn Soenens: Amerikawatcher bij VRT Nieuws. Bracht recent nog verslag uit van orkaan Irma. "We zullen Trump vragen om het tijdens Björns deelname rustig te houden", zegt Van Looy. 
 • Stijn Van de Voorde: presentator bij Studio Brussel. Verdedigt samen met Linde Merckpoel de kleuren van de radiozender in de quiz. Na de doortocht van finaliste Eva De Roo vorig jaar geen evidente opdracht.
 • Jef Van Echelpoel: zanger en rasechte Kempenaar die zijn volk leerde rappen in zijn eigen streektaal in "Zietemduun". Op zijn identiteitskaart staat gewoon Tijs Vanneste.
 • Rob Vanoudenhoven: televisiepresentator en voormalig publieksopwarmer. "Rob en ik: we go way back. Altijd als we samen zijn gebeuren er geestige dingen", zegt Van Looy. Publieksopwarmer Sven De Leijer is bij deze gewaarschuwd. 
 • Filip Peeters: acteur, die later dit jaar te zien is in het tweede seizoen van Eén-reeks "Salamander".  "Eindelijk iemand in de studio met een nog onnozelere lach dan ikzelf", aldus Van Looy. Ook voor Peeters is het na een passage in 2005 zijn tweede deelname.
 • Chris van der Ende: Nederlandse comedian met Braziliaanse roots. Wordt hij de nieuwe Jandino Asporaat of Marc-Marie Huijbregts? 
 • Xavier Taveirne: VRT-journalist en kersvers presentator van "De zevende dag".  "Die man wist bij de cafétest werkelijk álles, en hij heeft ook nog eens een prachtige stem", vindt Van Looy. 
 • Jens Dendoncker: comedian die Humo’s Comedy Cup in de wacht sleepte. Later dit najaar te zien op VTM in humorprogramma "Hoe zal ik het zeggen?", zijn eerste grote televisieopdracht. 
 • Sammy Mahdi: politicoloog, parlementair medewerker, voorzitter van JONGCD&V en columnist bij De Morgen; en dat allemaal op zijn 28e. "Een potentieel sterke speler", aldus nog Van Looy.

Meest gelezen