Al meer dan 2.000 verdachten ontmaskerd dankzij internationale DNA-uitwisseling

Ons land wisselt sinds juli 2014 DNA-gegevens uit met vier van onze buurlanden. Met succes: dankzij de uitwisseling kon het gerecht al in 6.260 onopgeloste dossiers de naam van een verdachte opsporen. Het gaat vaak om dezelfde namen: in totaal 2.098.  Dat schrijft het Nieuwsblad. Vanaf volgende week wordt er ook samengewerkt met Zweden.

Wanneer speurders DNA-sporen aantreffen op de plek van het misdrijf, maar het DNA-sporenprofiel niet kunnen linken met sporen uit de Belgische databanken, checken ze sinds 2014 ook de DNA-databanken van Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Dit leverde de voorbije drie jaar vaak een positieve match op en in 6.260 dossiers zelfs de naam van de verdachte. Een groot aantal verdachten komt aan bod in verschillende dossiers. In totaal werden er  2.098 verdachten ontmaskerd.

Uitwisseling uitbreiden

Binnenkort zullen DNA-gegevens worden uitgewisseld tussen alle EU-lidstaten. Dat is een Europese verplichting. En vanaf volgende week start er een uitwisseling met Zweden.  Jan De Kinder, directeur-generaal van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) wijst op het belang van een goede opvolging. "DNA uitwisselen is één zaak, maar als gegevens niet goed worden opgevolgd heeft het niet veel zin."

Meest gelezen