Beveren schiet musical "40-45" definitief af

Studio 100 zal zijn musical "40-45" niet in Beveren kunnen opvoeren. Het schepencollege heeft de geplande locatie in een havenloods nipt weggestemd. Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) reageert ontgoocheld.

5 stemmen tegen 4: met die nipte meerderheid heeft het schepencollege van Beveren een havenloods op het grondgebied van de gemeente definitief weggestemd als locatie voor "40-45", de nieuwe spektakelmusical van Studio 100. Eerder had het bestuur al een vergunning geweigerd.

3 schepenen van CD&V en burgemeester Marc Van de Vijver stemden voor het laten doorgaan van de musical op die plek, maar de 5 schepenen van de coalitiepartner N-VA stemden tegen. Schepen Ingeborg De Meulemeester van de N-VA was al op weg naar het Vlaams Parlement voor de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), maar keerde in allerijl naar Beveren terug om aan de stemming deel te nemen.

Burgemeester Van de Vijver reageert ontgoocheld en vindt dit een gemiste kans. "Ik denk dat we in Vlaanderen een debat moeten houden over de vraag waar zulke grote evenementen wel of niet kunnen plaatsvinden", vertelt hij aan VRT NWS. "In Vlaanderen verloopt dit erg rigide, in tegenstelling tot Nederland."

Sevesogebied

De havenloods waarop Studio 100 zijn oog had laten vallen, ligt in zogenoemd "Sevesogebied" waar gevaarlijke chemische stoffen liggen opgeslagen. Europa schrijft voor dat het publiek op een ruime afstand van zulke gebieden moet blijven. De Vlaamse overheid gaf daarom eerder al een negatief advies om de loods als evenementenhal te gebruiken.

Studio 100 is momenteel op zoek naar een nieuwe locatie voor de musical. De première zal onveranderd plaatsvinden op 7 oktober 2018.

Meest gelezen