ZEPHYR/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Pink Ribbon: "Schaf carenz­maand bij zelfstandigen af"

85% van de zelfstandigen is niet voorbereid op een ziekte. Als ze toch thuis blijven, doen ze dat vaak minder lang dan voorgeschreven. Pink Ribbon wil via een informatiebrochure en ethisch charter aandacht vragen voor zelfstandigen met borstkanker. 

Zo'n 65.000 mensen per jaar krijgen te horen dat ze kanker hebben. Onder hen ook heel wat zelfstandigen.  Maar zij zijn vaak niet goed voorbereid op een mogelijke ziekte. Algemeen voorziet 85% van de zelfstandigen niet om te stoppen met werken in geval van ziekte. En als ze toch thuisblijven, doen ze dat meestal korter dan wat op het doktersbriefje staat voorgeschreven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel, gefinancierd door het Riziv en de Stichting tegen Kanker.

Naar aanleiding van de Internationale Borstkankermaand in oktober stelt Pink Ribbon vandaag zijn nieuwe campagne voor. Die focust op zelfstandige ondernemers die borstkanker krijgen. Wat bijvoorbeeld met iemand die freelancer is en er helemaal alleen voor staat maar niet verder kan werken? Op al die vragen probeert Pink Ribbon via hun initatief Pink Monday, dat focust op de terugkeer van kankerpatiënten naar de werkvloer, een antwoord te geven.

Eén van die problemen die Pink Monday aankaart, is de carenzmaand. Werknemers ontvangen vanaf de eerste maand dat ze ziek zijn hun gewaarborgd loon. Zelfstandigen zijn pas beschermd vanaf de tweede maand arbeidsongeschiktheid. Verder vraagt Pink Monday, samen met het RIZIV en Unizo, ook voor de invoering van een deeltijdse arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen. Zo kunnen zelfstandigen toch nog deeltijds werken tijdens hun ziekte.

Meest gelezen