AFP or licensors

Co-voorzitter Frauke Petry zal geen deel uitmaken van AfD-fractie in parlement

Frauke Petry, een van de voorzitters van de Duitse radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland, wil geen deel uitmaken van de fractie van haar partij in het parlement. Petry zal als eenmansfractie zetelen in de Bondsdag. Dat heeft ze vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie met topkandidaten Alice Weidel en Alexander Gauland. Co-voorzitter Jörg Meuthen spreekt van "een bom die Petry heeft doen barsten". Weidel heeft Petry intussen opgeroepen om de partij te verlaten.

"Ik heb er diep over nagedacht en heb beslist om geen deel uit te maken van de parlementaire groep", verklaarde Petry tijdens de persconferentie in Berlijn. "We moeten open zijn over het feit dat er een conflict is over de inhoud binnen de AfD. We mogen niet doen alsof dat niet bestaat", stelde ze nog.

"De AfD van 2013 had als doel om snel te kunnen regeren", verklaarde Petry verder. "Een anarchistische partij, zoals we in de afgelopen weken hebben gezien, kan in de oppositie zitten maar kan aan de kiezer geen geloofwaardig platform aanbieden om te regeren." Terwijl Petry hoopte om de AfD tegen 2021 voor te bereiden op een regeringsdeelname, herhaalde Gauland vandaag nog dat de partij "op een constructieve manier oppositie zal voeren". 

Onmiddellijk na haar aankondiging verliet Petry de zaal, tot verbazing van de aanwezige pers en partijgenoten. Later maakte Petry bekend dat ze als eenmansfractie zal zetelen in de Bondsdag. 

Weidel: "Ik roep Petry op om de partij te verlaten om niet nog meer schade aan te richten"

De aankondiging van Petry is een nieuwe episode in het conflict tussen Petry en Weidel en Gauland, en meer algemeen tussen de meer gematigde en extreemrechtse afdelingen binnen de partij. Petry, die tot de groep van gematigden behoort, beschuldigde hardliners Weidel en Gauland er eerder al van haar als topkandidaat opzij te hebben geschoven. 

Petry's co-voorzitter Jörg Meuthen, die zich zelf geen kandidaat had gesteld voor het parlement, haalde vandaag zwaar uit naar Petry. Dat ze zich onlangs openlijk heeft gedistantieerd van de twee topkandidaten, noemde hij "weinig behulpzaam" en "onaanvaardbaar". Hij verontschuldigde zich ook voor de uitspraken van Petry, waarover "geen afspraken" werden gemaakt, en spreekt van "een bom die ze heeft doen barsten". Hij betreurt ook dat Petry de partij de rug heeft toegekeerd.   

Weidel roept Petry op om uit de partij te stappen. "Na de meest recente uitspattingen van Frauke Petry, die getuigde van een zeer groot gebrek aan verantwoordelijkheid, roep ik haar op haar co-voorzitterschap neer te leggen en de partij te verlaten, om niet nog meer schade te veroorzaken", klinkt het.

De AfD haalde bij de verkiezingen van zondag 12,6 procent, wat van de partij de op twee na grootste fractie in het parlement maakt, met meer dan 90 zetels. Petry werd met 37,4 pct van de stemmen verkozen in haar district in de deelstaat Saksen, waar AfD zelfs de grootste partij werd.

Meest gelezen