AP

Honderden designerdrugs vanaf nu verboden

In de eerste helft van dit jaar stierven 6 mensen in ons land na het gebruik van nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). NPS zijn erg populaire drugs, ze worden ook ‘designerdrugs’ of ‘legal highs’ genoemd en zijn gemakkelijk via internet te koop. De drugs bootsen de effecten na van drugs, zoals XTC of cocaïne, maar ze zijn veel krachtiger en gevaarlijk. En opmerkelijk: veel van die NPS waren niet verboden. Tot vandaag, want door een nieuw koninklijk besluit kunnen die drugs eindelijk van de markt worden gehaald. 

Wat niet op de verboden lijst stond was toegelaten

Go Gaine, Green Beans of Pink Panter. Het zijn maar enkele van de namen waaronder de nieuwe psychoactieve stoffen worden verkocht. In ons land registreerde het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) 107 dergelijke drugs. Het jaar daarvoor waren het er iets meer, 120.

De strijd tegen die gevaarlijke middelen, die vooral in Azië worden geproduceerd, was jarenlang erg moeilijk. Alle drugs die wettelijk verboden waren stonden op een lijst. Alles wat er niet opstond was wettelijk toegelaten. Producenten van nieuwe psychoactieve stoffen, maakten daar handig gebruik van. Ze veranderden de basisstructuur van illegale stoffen, met een kleine wijziging aan de molecule, maakten ze een nieuwe chemische combinatie en zo hadden ze een nieuwe drugs die niet op de verboden lijst stond. 

Amfetaminederivaten

Politie, douane en justitie voortaan beter gewapend

Een nieuw koninklijk besluit geeft politie, justitie en douane nu een wapen om NPS aan banden te leggen. In het nieuwe KB staan de groepen van psychoactieve substanties vermeld met hun chemische basisstructuur. De basisstructuur of het skelet van de drugs komt op de verboden lijst en het gevolg is dat ook alle variaties, chemische combinaties aan die basisstructuur verboden zijn. Honderden drugs worden zo in één klap verboden.

“Zo kunnen we alle tragische situaties met overdosissen en nieuwe verslavingen vermijden”, zegt minister van volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). “Het nieuwe koninklijk besluit geeft een aangepaste, bredere basis aan douane, justitie en politie om inbreuken vast te stellen en bij illegale activiteiten de nodige inbeslagnames te doen. Dit is een enorme stap vooruit in de strijd om de illegale markten in te dijken en de volksgezondheid te vrijwaren van deze potentieel gevaarlijke substanties.”

Ook GBL, basisstof voor vloeibare XTC aan banden

GBL of gamma-Butyrolactone dat ondermeer gebruikt wordt om oplosmiddel voor lijmen te maken, wordt in ons lichaam omgezet in GHB, beter bekend als ‘vloeibare XTC’. Maar in tegenstelling tot XTC heeft ‘vloeibare XTC’ geen oppeppende werking. Het is een verdovende drugs en wordt ook verkrachtingsdrug genoemd. De basisstof GBL is nu vrij te koop, maar ook dat verandert met het nieuwe KB om misbruiken aan te pakken. Particulieren die het product (en ook het vergelijkbare 1,4-butanediol) willen kopen zullen daarvoor een vergunning moeten hebben. 

Volksgezondheid beter beschermd

Het nieuwe KB werd uitgewerkt door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie en het Belgian Early Warning System on Drugs van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Het legt niet alleen illegale designerdrugs aan banden maar regelt ook de toegang tot verdovende middelen voor wie ze echt nodig heeft. “Patiënten moeten toegang krijgen tot verdovende middelen als ze op de operatietafel belanden, maar die toegang moet zeer goed geregeld en beperkt zijn”, zegt minister De Block.

Tegelijk is een ‘met de hand geschreven’ voorschrift voor een verdovend middel van de apotheker en ziekenhuisapotheker niet meer nodig. Een elektronisch voorschrift volstaat. Ook noodhulp waarbij verdovende middelen en psychotrope stoffen moeten worden verzonden, zal volgens de minister, met het nieuwe KB sneller en efficiënter georganiseerd kunnen worden.

Meest gelezen