Deze 5 "Slimste Mens"-kandidaten kent u (nog) niet

De deelnemers aan het nieuwe seizoen van "De slimste mens" zijn bekend. In het lijstje van 34 worden bekende koppen geflankeerd door namen die bij het grote publiek nog geen belletje doen rinkelen. Wij stellen u vijf iets minder bekende kandidaten voor, die allemaal toch niet geheel toevallig deelnemen, vertelt presentator Erik Van Looy over "de ruwe diamanten" in zijn quiz.

Thibault Christiaensen - muzikant

Geen "Slimste Mens" zonder beginnende muzikant/rocker die bij het brede publiek (nog) geen potten breekt. Denk aan Jan Paternoster (Black Box Revelation) of Bent Van Looy, die destijds een ware sokkenrage ontketende. De muzikale eer is dit jaar weggelegd voor Thibault Christiaensen, zanger/gitarist bij de tweekoppige punkrockformatie Equal Idiots. Equal wie? Samen met onder meer Tamino waren ze één van de drie laureaten van talentenjacht "De nieuwe lichting" van Studio Brussel. Enkele singles en een doortocht op Pukkelpop later mag de roodharige Christiaensen, met amper 20 lentes de benjamin van het deelnemersveld, zichzelf komen bewijzen als quizzer. Zijn vettig Kempisch accent, waar Natalia nog jaloers op zou zijn, deelt hij met die andere muzikant die deelneemt: Jef Van Echelpoel.

"Thibault is superjong, maar waanzinnig creatief. Ik ben zelf naar een concert van Equal Idiots geweest: precies The Who, maar dan gewoon uit de Kempen. En ik word altijd een beetje zot als ik een Kempisch accent hoor", vertelt Van Looy, die Christiaensen een internationale carrière voorspelt. 

Katrin Lohmann - actrice

Geen "Slimste Mens", zonder iemand die u al in verschillende tvprogramma's heeft zien opduiken, maar wiens naam u nog nooit heeft gehoord. Katrin Lohmann is de vreemde eend in de bijt dit seizoen. Een Duitse actrice, die al behoorlijk veel theater- en televisiekilometers op de teller heeft staan. Niet enkel in haar thuisland, ook bij ons. Oplettende kijkers herkennen inspecteur Marion Schneider, die in de Eén-reeks "Beau séjour" de moord op Kato hielp oplossen. Het Duits dat ze daarin sprak, was gewoon haar moedertaal. Of "Callboys"-fans herkennen doorwinterde zakenvrouw Fonda die de vier gigolo's genadeloos opzadelt met een gigantische bestelling dildo's. Met die laatste rol sprong ze ook in het oog bij Van Looy.

"Eigenlijk had "Callboys"-regisseur Jan Eelen Katrin getipt", geeft Van Looy toe. "Ze is echt een geweldige actrice met een internationale carrière. Een fascinerende vrouw ook." Of de taal en de typisch Vlaamse boekjeskennis waarnaar gepeild wordt, Lohmann geen parten zullen spelen, valt nog af te wachten. 

Chris Van der Ende - Nederlandse komiek

Geen "Slimste Mens" zonder komieken, en zonder Nederlandse deelnemer die haast uit het niets op de Vlaamse kijkers wordt losgelaten. De noorderbuur die dit jaar de kleuren van zijn land verdedigt, is Chris Van der Ende. Een comedian met Braziliaanse roots. Na Jandino Asporaat en Marc-Marie Huijbregts, die het na hun eigen deelname tot jurylid schopten, maakt Vlaanderen dus opnieuw kennis met een humoristische Hollander. 

"Chris is op korte tijd uitgegroeid tot een van de snelste stand-up comedians van Nederland. Hij combineert een snel denkvermogen met een goede portie levenswijsheid en een waanzinnige mimiek. Een ruwe diamant", schat Van Looy. Vraag rijst of Van der Ende zich net als Asporaat en Huijbregts ook kan beroepen op een opvallende kledingstijl en dito stemgeluid. En of een eventuele opvallende of langdurige passage op termijn ook een juryzitje oplevert.

Magaly Rodríguez García - professor

Geen "Slimste Mens" zonder professor, die voor het eerst buiten de wandelgangen van de universiteit bekendheid vergaart. Denk maar aan Eva Brems of Jean Paul Van Bendegem uit eerdere seizoenen. Magaly Rodríguez García is als historica onder meer verbonden aan de VUB. Ze is afkomstig uit Ecuador, maar kwam tijdens haar studies op Erasmusuitwisseling naar ons land. Ze bleef plakken, doctoreerde hier en is nu een vaste waarde in academische middens. In duidingsprogramma's als "Terzake" was ze onder meer te gast om het over de crisis in Venezuela te hebben.

"Magaly heb ik zelf een beetje ontdekt", zegt Van Looy trots. "Ik las een artikel van haar en was meteen gefascineerd, door haar levensverhaal. Ze is op haar 18e naar België gekomen en leerde op een jaar tijd Nederlands. Nu is ze professor, straf", vindt Van Looy, die meteen ook toegeeft fan te zijn van academici. "Zeker van degenen die zichzelf niet al te ernstig nemen en willen afdalen naar de kelders van het lichte amusement zoals "De Slimste Mens". Magaly heeft een klok van een naam, en is slim, charmant, begeesterd, avontuurlijk én heeft zuiders temperament. Ik kijk er al naar uit om haar te mogen aankondigen in de studio."

Sammy Mahdi - politicus

Geen "Slimste Mens" zonder politici. Naast gevestigde waarden nemen ook lokale mandatarissen, of jongere politici deel, die zo meteen een aanzienlijk publiek bereiken. Die eer is dit jaar weggelegd voor Sammy Mahdi, voorzitter van de jongerenafdeling van CD&V. Mahdi is politicoloog van opleiding was eerder parlementair medewerker. En daarnaast schrijft hij geregeld columns voor onder meer De Morgen.

Mahdi is een geboren en getogen Brusselaar en woont in Vilvoorde. Een bezige politieke bij met Iraakse roots, en dat al op zijn 28e. "Sammy is duidelijk ambitieus en vastberaden, en heeft een duidelijke visie, vastberaden. Als je ziet wat hij allemaal combineert, dan moet je goed weten wat er gebeurt in onze maatschappij. Ik zie ik hem een bijzonder sterke speler", aldus nog Van Looy.

Meest gelezen