Videospeler inladen...

"De Koerdische geschiedenis werd hier in bloed geschreven"

Diep in Noord-Irak gaat Rudi Vranckx op bezoek bij Mirhan en zijn familie, al drie generaties lang peshmerga, Koerdische verzetsstrijders. Getraumatiseerd door de Iraakse vervolging van de Koerden in het verleden stemmen zij straks 'ja' op het referendum voor onafhankelijkheid. 

"Wat kan ik anders stemmen," vraagt de grootvader, "na al wat Irak de Koerden heeft aangedaan? De moorden, de slachtpartijen, de oorlogen, de executies." 

Tijdens het eten worden de foto's bovengehaald. De oudste broer van Mirhan werd gedood door de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Twee kinderen stierven door bombardementen. Ze werden levend verbrand. "Onze huizen werden platgegooid," vertelt het gezin aan tafel. "Niets bleef er staan. Elke dag kwamen de vliegtuigen terug."

De geschiedenis werd hier in bloed geschreven. En dat bloed speelt in dit referendum een hoofdrol. "Als het vandaag niet het geschikte moment is, dan is het nooit het juiste moment", klinkt het in dit gezin.

Videospeler inladen...

Meest gelezen