Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Eerste electorale tegenslag voor de Franse president Macron

De Franse president Emmanuel Macron is volgens de eerste resultaten op weg naar een eerste electorale tegenslag bij een gedeeltelijke verkiezing van de Senaat.  

De rechtse meerderheid verstevigt nog haar positie in de Senaat. De Franse Senaat wordt indirect gekozen: enkel de 76.359 kiesmannen ( parlementsleden, burgemeesters, lokale verkozenen,...) brengen hun stem uit.
Volgens de eerste resultaten is de partij Les Républicains (met 142 uittredende senatoren) goed op weg om haar aanwezigheid in de Senaat te versterken, terwijl de presidentiële partij La République en marche (LREM) nog zou kunnen rekenen op 20 tot 30 senatoren. Momenteel heeft de LREM 29 zitjes. Deze electorale tegenslag voor de partij van Macron was verwacht, gezien de aard van de verkiezing om 171 van de 348 senatoren te vervangen. Een minderheid in de Senaat zou Macrons beleid niet blokkeren. Zo heeft het Hogerhuis in Frankrijk de mogelijkheid om de goedkeuring van wetsvoorstellen te vertragen, maar het laatste woord ligt steeds bij het parlement. Om de grondwet te hervormen is groen licht van de Senaat wel essentieel.

Meest gelezen