© 2017 - Bas de Meijer / HH

Geen verzekering meer nodig voor meeste speed pedelecs

Voor de meeste elektrische fietsen is binnenkort geen verzekering meer nodig. Tot nu toe was een verzekering verplicht voor speed pedelecs, hoverboards, monowheels en elektrische steppen. Al was er ook veel onduidelijkheid. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) werkt aan een oplossing.

Wie vandaag fietst met een speed pedelec (een elektrische fiets tot 45 kilometer per uur) moest tot nu toe verplicht een verzekering nemen. Ook wie een fiets heeft met een motortje om zonder trappen zware hellingen over te geraken, moest verplicht verzekerd zijn. Die fietsen kunnen immers rijden zonder dat je trapt, en dan zegt de wet dat je verzekerd moet zijn.

Maar er bleef heel wat onduidelijkheid. Want ook voor monowheels, hoverboards, elektrische steppen en segways was zo'n verzekering verplicht. Maar ook voor die toestellen zal in de toekomst een familiale verzekering volstaan. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil alleen nog een verzekering verplichten als die toestellen sneller rijden dan 18 kilometer per uur. En dat is meestal niet het geval.  

Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door het parlement. Maar vanaf volgend jaar vervalt wellicht voor de meeste elektrische fietsen de verplichte verzekering. Die kostte gemiddeld tussen de 80 en 150 euro per jaar. Enkel wie fietst met een speed pedelec die autonoom sneller rijdt (en waarbij je niet zelf moet trappen) dan 22,5 kilometer per uur moet nog een verzekering hebben.  

Meest gelezen