Reporters

Gestroomlijnde aanpak van ransomware

Het college van procureurs-generaal wil een betere aanpak van ransomware. Ransomware - of gijzelvirussen- beschadigen computers van particulieren en bedrijven door data van het informaticasysteem te versleutelen en daarvoor losgeld te eisen. Het college van procureurs-generaal, dat bepaalt hoe de parketten in ons land moeten optreden tegen misdrijven, heeft nu een omzendbrief klaar over dat fenomeen. 

Ransomware moet volgens het college op een gestroomlijnde manier worden aangepakt, want tot nu werd het probleem onderschat en konden justitie en politie niet geschikt reageren op de hackings. Zo worden computer­besmettingen amper bij de politie aangegeven of onvoldoende juist geregistreerd. 

Wat verandert er?

- Er komt een duidelijke registratie. Elke computeraanval zal vanaf nu geregistreerd worden als misdrijf van afpersing en informaticasabotage. Nu is het voor politieagenten vaak niet eenvoudig om de technische materie juist te registreren. Daardoor is er nu geen goed overzicht van zaken met ransomware.

- De Federal Computer Crime Unit, een gespecialiseerde politiedienst, zal ransomware wereldwijd in beeld brengen. De aangiftecijfers zullen aangevuld worden met extra informatie van o.a. andere politiediensten, Europol en de bedrijven die antivirusprogramma’s maken. 

- Een computerhacking kadert steeds in een grotere ‘ransomwarecampagne’ door dezelfde dadergroep. De parketten zullen nu de individuele aangiftes van computeraanvallen in éénzelfde strafonderzoek samenbrengen, eerst in België en nadien internationaal.

- Er is ook aandacht voor preventie. Verschillende instellingen en bedrijven gaan informatie verspreiden om ransomware-aanvallen te helpen voorkomen.

Meest gelezen