Videospeler inladen...

Gewezen UGent-rector Van Cauwenberghe: "De verkiezing heeft mij veel pijn gedaan"

Paul Van Cauwenberghe, professor. En ex-rector. Nog altijd zeer gerespecteerd in de Gentse academische kringen en nog altijd zeer begaan met zijn universiteit. Het gekrakeel, de soap en de eindeloze stembusslag om een nieuwe rector te vinden voor de UGent heeft hem pijn gedaan. Maar hij is hoopvol voor de toekomst.

Al maandenlang is de strijd aan de gang aan de Gentse universiteit. Om een rector te vinden. Het academiejaar is vandaag begonnen en er is nog altijd geen nieuwe grote baas. Rondenlang duelleerde het duo Rik Van de Walle-Mieke Van Herreweghe (dat elke ronde de meeste stemmen haalde) tegen de combinatie Guido Van Huylenbroeck-Sarah De Saeger. Na zeven ronden, toen de vakantie begon, was er nog geen uitsluitsel. Na de vakantie kwam er een nieuw duo, Raeymaeckers-De Baets. Die een computerpanne en een stemronde overleefden. En de handdoek gooiden. Dinsdag is D-Day, dan moét de nieuwe rector er zijn. Een slijtageslag, een kalvarie, gewezen rector Paul Van Cauwenberghe (rector van 2005 tot 2013) getuigt voor het eerst...

Bemiddeling

"Ja, ik heb bemiddeld. Na de tweede stemronde ben ik ertussen gekomen. Maar dat is niet gelukt. Ik heb geprobeerd", zegt Van Cauwenberghe. En waarop stuit zoiets dan? Karakters? Persoonlijkheden? Ego's Onwil? "Als je wil rector worden, moet je ambitie hebben. Zonder ambitie en volharden lukt het niet, ook vroeger niet. En bij een stemmenverhouding van 60/40 blijven duo's proberen, ze willen hun kiezers niet in de zak zetten door zich té vlug terug te trekken. Maar het is niet gelukt, neen."

"Er hebben een viertal personen bemiddeld. Zonder resultaat"

Of er nog bemiddelaars waren? "Ja, ik heb onlangs gehoord dat er nog drie à vier andere personen zijn tussengekomen. Maar ik weet niet wie. En neen, dat is niet de huidige rector Anne De Paepe geweest. Het zou ongepast om dat te doen, ik heb dat ook nooit gedaan, maar ik ben zeker dat ze zich niet heeft gemengd", weet Van Cauwenberghe. Die sust: "Het is trouwens niet zo dat er een echte vijandschap bestond tussen de kandidaten." 

Videospeler inladen...

Pijn

Paul Van Cauwenberghe ademt UGent. "Ik ben er bezig sinds mijn zeventiende. Eerst als student, daarna assistent, professor, decaan en rector. Dan is dat familie. En als er iets gebeurt met je familie, dan ben je triestig."

"Het heeft allemaal veel pijn gedaan, inderdaad. Ik was bezorgd over de imagoschade. Wat zullen de gevolgen zijn? Gaat men er geraken? Nu ja, over enkele maanden zal wellicht niemand er nog over spreken, het zal wel nog eens opgerakeld worden bij de volgende verkiezingen. Maar het heeft me pijn gedaan, ja", zegt Van Cauwenberghe emotioneel.

Videospeler inladen...

Weg met de tweederde

De tweederde meerderheid, een vloek is het gebleken voor de verkiezing. Aan geen elke andere universiteit in ons land wordt die norm gehanteerd, wél aan de UGent waar het volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur, Sas Van Rouveroij, "tot het DNA van de instelling behoort, een wezenskenmerk is". Van Cauwenberghe kant er zich helemaal tegen.

Videospeler inladen...

"Met het huidig systeem waar iedereen thuis kan stemmen, vanachter de computer, waar er geen overleg is, is dat te veel. Het gebeurt in de politiek trouwens ook niet. Je wordt Bondskanselier met 30 procent van de stemmen, in andere verkiezingen is de helft plus één voldoende, dat zegt ook iets. Het is gewoon nu een ander kiessysteem, dan is het goed dat het de helft plus één is. De geschiedenis van de voorbije maanden heeft ook getoond dat het oude systeem niet meer werkt."

Imagoschade

Iedereen heeft gelachen om wat er gebeurde aan de universiteit. Laat ons eerlijk wezen, zowel personeel, journalisten, als volgers en studenten hadden zo hun mening over het schouwspel. Al is er -neem dat maar aan- heel veel groen gelachen ook, binnen de vergaderzalen en cenakels van de universiteit. Eens er een nieuwe rector is, is dat voorbij. Maar is er écht imagoschade?

"Aan de inschrijvingen te zien is er geen invloed, we hebben 3 procent meer inschrijvingen. Er is niets slechts gebeurd aan de universiteit, de kandidaten waren niet slecht. De opleidingen lopen, de universiteit draait, het jaar is gestart, mensen kunnen daar wel abstractie van maken, denk ik. Maar het is jammer dat dit gebeurt in het jaar dat we feest vieren. Het verliest wat glorie, het is een slechte verjaardag in feite. Maar we feesten wel voluit. Ik ook, ja, ik doe mee", glimlacht de ex-rector.  

Videospeler inladen...

Rik Van de Walle?

De nieuwe rector wordt Rik Van de Walle. En Van Cauwenberghe kent de man: "Uiteraard, ik hen hem als decaan van de ingenieurswetenschappen. Was hij al toen ik nog rector was. Hij is een verstandig man, heeft wilskracht en volharding, dat toont hij ook de voorbije weken. Ik heb  alle vertrouwen in hem", klinkt het. En wat moet hij doen eens hij "aan de macht" is? "Simpel, de rust herstellen en dat zal wel lukken, we zijn allemaal verstandige mensen aan de universiteit, ook de studenten", besluit Van Cauwenberghe.

Videospeler inladen...

Rustig wandelt hij terug naar een vergaderzaal. Aan het BLOSO-domein in Hofstade, al heet dat tegenwoordig Sport Vlaanderen. Van Cauwenberghe is voorzitter van Sportimonium daar, het museum over olympische sporten en volkssporten. "Ik heb het altijd gehad voor sport, en voor de historiek ervan, ik stond als rector achter de roeirace tussen Gent en Leiden, Oxford en Cambridge achterna. Tuurlijk heeft Gent toen gewonnen", gniffelt hij.

De man blijft bezig, de universiteit draait, er komt een rector en elke dag gaat de zon wel weer op. En over enkele maanden behoort een onfrisse historie tot het verleden. Mag je van uitgaan.

Wat voorafging

Rondenlang duelleerde het duo Rik Van de Walle-Mieke Van Herreweghe tegen de combinatie Guido Van Huylenbroeck-Sarah De Saeger. Na zeven ronden, toen de vakantie begon, was er nog geen uitsluitsel.

De stemprocedure werd gewijzigd om het allemaal toch wat eenvoudiger te kunnen laten verlopen. Want, dé angel in heel het syteem is: er is een tweederdemeerheid vereist om rector te kunnen worden. En dat is onhaalbaar gebleken.

Na de vakantie lagen de kaarten anders. Kandidaat-rector Van de Walle en kandidaat-vicerector Van Herreweghe bleven op post. Zeven ronden lang hadden ze om en bij de 60 procent van de kiezers weten te behagen, dan doe je voort. De tegenstrevers stapten eruit in de loop van de zomer, een nieuw duo waagde zijn kans: Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets. De tweederdemeerderheid werd aangehouden voor één ronde, nummer 8.

Maar Murphy heeft ook zijn been binnen bij de universiteit. En de stemronde werd door computerproblemen niet eens meegeteld. Alweer een blamage voor de UGent, nu tegen de neus gemept door tegensputterende servers. Computer said no.

Op dit moment is er een negende stemronde aan de gang. Wellicht de ultieme. Want Raeymackers en De Baets haalden 40 procent, maar ook niet meer en stapten na de stemronde uit de race. Dus,  morgenochtend om 8 uur sluiten de online stembussen, dan tellen en dan is -in principe- Rik Van de Walle de nieuwe rector. Als hij minstens de helft plus 1 voorstemmen krijgt. 

 

Meest gelezen