© Koen Broos

Griet Op de Beeck: "Mijn vader heeft mij tussen mijn 5e en mijn 9e misbruikt"

Griet Op de Beeck is als klein meisje seksueel misbruikt door haar vader. Dat zegt de Vlaamse auteur in "De wereld draait door" op de Nederlandse tv.  

"Het was tijd om dit verhaal te vertellen." Met die woorden begint Op de Beeck vanavond in "De wereld draait door" op de Nederlandse tv het relaas over het seksueel misbruik waarvan ze als kind het slachtoffer was. De dader, zo zegt ze: haar eigen vader.

Op de Beeck doet haar verhaal naar aanleiding van haar nieuwe roman "Het beste wat we hebben". Daarin staat incest centraal, hoewel het boek geen rechtstreeks verband met haar eigen misbruik houdt.

Therapie

Dat ze is misbruikt, heeft ze naar eigen zeggen ontdekt na langdurige therapie. "Bij mij vond het misbruik plaats tussen mijn 5e en mijn 9e. Bij zo'n vroegkinderlijk misbruik zijn de hersenen letterlijk niet genoeg ontwikkeld om talig op te slaan wat is gebeurd."

Het gevolg: Op de Beeck verdrong alles en kon zich lange tijd niets van het misbruik herinneren. Tegelijk woog het zwaar op haar (volwassen) leven zonder dat ze besefte wat er aan de hand was. "Dit vertakt zich over alle aspecten van je leven. Je zelfbeeld, de relatie met je lichaam, maar ook een diepgewortelde zelfhaat."

Secundaire bewijzen

"Intussen heb ik wel beelden die van een dergelijk walgelijke merkwaardigheid zijn dat mijn therapeut zegt dat je ze niet verzint als je het niet hebt meegemaakt. Ik heb ook een lijst met secundaire bewijzen van het misbruik gemaakt. Uiteindelijk kwam ik aan 107 dingen die samen onomstotelijk op misbruik wijzen." Ze kwam pas tot die conclusie na het overlijden van haar vader.

Op de Beeck beseft dat ze geen harde bewijzen voor het misbruik kan aandragen, maar dat houdt haar niet tegen. "Juist hierdoor blijven slachtoffers zwijgen. De angst niet te worden geloofd, is verschroeiend en staat herstel keihard in de weg."

Vanavond is Griet Op de Beeck te gast in "De wereld vandaag" op Radio 1 en bij "Van Gils & Gasten" op Eén.

Meest gelezen