Intellectueel oneerlijk of te weinig engagement? Ruzie tussen Amnesty International en Francken met vluchteling als inzet

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt scherpe kritiek van Amnesty International. Volgens de organisatie toont hij te weinig engagement in de hervestiging van vluchtelingen die aankomen in Griekenland en Italië. De staatssecretaris noemt Amnesty dan weer "intellectueel oneerlijk" en stelt dat ons land voldoende inspanningen levert.

"Ons land heeft sinds 2015 al 976 vluchtelingen hervestigd", stelt Amnesty International. "De 3.812 mensen die in Griekenland en Italië zijn aangekomen en in België zouden worden opgevangen, zijn hier dus nog lang niet allemaal." Reden voor de organisatie om het engagement van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in twijfel te trekken.

Waarover gaat het precies? Twee jaar geleden besliste Europa dat zijn lidstaten verplicht vluchtelingen moesten opnemen, vluchtelingen die aankwamen in Griekenland en Italië en waarvoor beide landen onvoldoende opvangplaatsen hadden. Solidariteit onder lidstaten om de vluchtelingen te helpen aan een mesnwaardig bestaan.

De meeste lidstaten, België incluis, hebben de vluchtelingen in de steek gelaten

"Maar terwijl Malta, Finland en Ierland die afspraken bijvoorbeeld wel respecteren, lijkt het erop dat de meeste van de lidstaten van de EU de
vluchtelingen en asielzoekers in de steek hebben gelaten, door hun
verantwoordelijkheden te ontvluchten en duizenden mensen aan hun lot
over te laten in Italië en Griekenland", zegt Amnesty. "België incluis."

Volgens Amnesty hebben de Europese lidstaten nog maar 28,7 procent van het aantal vluchtelingen opgenomen, dat voor hervestiging werd vooropgesteld, 160.000 in totaal. "Polen en Hongarije namen tot op heden geen enkele asielzoeker uit Italië of Griekenland op. Slovakije aanvaardde 16 van de 902 asielzoekers die het land waren toegewezen, Tsjechië slechts 12 van 2.691." Amnesty roept de Europese regeringen dan ook op meer te doen en hun verantwoordelijkheid te nemen.

"Kritiek van Amnesty is intellectueel oneerlijk"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is het niet eens met de kritiek van Amnesty. "Ons land neemt wel degelijk zijn aandeel op van de mensen die in Griekenland en Italië zijn toegekomen", schrijft hij op zijn blog. "We zitten op koers en tonen onze solidariteit met de landen aan de buitengrens van Schengen".

Volgens Francken werd het vooropgestelde aantal vluchtelingen - de 160.000 - trouwens nooit gehaald, "vanwege de deal tussen Europa en Turkije en het
sluiten van de Balkanroute." Volgens hem heeft Griekenland momenteel zelfs bijna niemand meer om te reloceren. "Ik kan geen mensen reloceren
die nooit toegekomen zijn in Italië of Griekenland. Van de mensen die
wel toegekomen zijn, nemen wij ons aandeel. Griekenland en Italië zijn trouwens tevreden met onze inspanningen", besluit de staatssecretaris.

Meest gelezen