Interpol

Interpol onderschept wereldwijd 25 miljoen illegale medicijnen, ook Belgisch luik

Bij een grote internationale politieactie zijn zo'n 25 miljoen illegale medicijnen onderschept. De operatie - Pangea X van Interpol - was gericht tegen de illegale online verkoop van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Wereldwijd waren 123 landen betrokken, wat een record is. In België werden 8.547 pakketten gecontroleerd, waarvan er 136 in beslag genomen werden.

Interpol heeft bij een grote internationale actie tegen illegale- en namaakmedicijnen zo'n 25 miljoen medicijnen onderschept. Bij de medicijnen zaten voedingssupplementen, maar ook pijnstillers, medicijnen tegen epilepsie en erectiemiddelen. De waarde van deze medicijnen, die mogelijk gevaarlijk zijn, wordt geschat op 51 miljoen dollar. 

Daarnaast richtte de operatie zich ook op de verkoop van illegale medische hulpmiddelen als tandheelkundige apparaten en implantaten , spuiten en chirurgische apparatuur. Europol, de Europese politiedienst, ondersteunde de actie. 

De operatie in cijfers

In cijfers? 197 politie-, douane- en gezondheidsinstanties uit 123 landen namen deel aan de actie. In totaal werden 25 miljoen geneesmiddelen in beslag genomen, 3.584 websites werden offline gehaald en meer dan 3.000 online advertenties werden opgeschort. Wereldwijd werden 400 mensen gearresteerd. De totaalwaarde van de vangst geneesmiddelen was zo'n 51 miljoen dollar. 

Het Belgische luik?

En ook België was betrokken bij de grootschalige actie. Begin september controleerden de Belgische douane, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de Cel Hormonen van de federale politie op de Belgische luchthavens 8.547 pakketten via postdiensten en expreskoeriers, waarvan er uiteindelijk 136 in beslag genomen werden. "Het gaat hierbij vooral om erectiestimulerende middelen, pijnstillers, doping, psychoactieve middelen, illegale afslankmiddelen en om medisch materiaal als tandheelkundig materiaal en condooms die vermoedelijk allemaal nagemaakt werden", laat Ann Eeckhout van FAGG weten. 

"We willen de mensen vooral wijzen op de gevaren van de aankoop van producten die voorgesteld worden als geneesmiddelen, als medisch materiaal. Er is niemand die garanties kan geven over de veiligheid, de kwaliteit of werkzaamheid van zulke producten. "

Eeckhout benadrukt dat ze vooral de georganiseerde criminele misdaad stil willen leggen. De Cel Hormonen is momenteel bezig met een onderzoek naar een aantal websites waarop illegale geneesmiddelen werden verkocht. Doel is om de betrokkenen te identificeren en eventueel te arresteren. Momenteel werden er nog geen verdachten opgepakt. 

Er is niemand die garanties kan geven over de veiligheid, de kwaliteit of werkzaamheid van zulke producten.

Ann Eeckhout

Een jarenlange strijd tegen illegale geneesmiddelen

Het is niet de eerste keer dat Interpol zo'n grote actie uitvoert in de strijd tegen de illegale geneesmiddelenhandel. Operatie Pangea begon in 2008 in 8 landen en is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een actie in 123 landen. De belangrijkste trend in die tien jaar Pangea-operaties lijkt de ononderbroken groei van onbevoegde en ongereguleerde online-apotheken. 

Interpol

Meest gelezen