Videospeler inladen...

Onafhankelijkheidsreferendum voor Iraakse Koerden verloopt zonder grote incidenten

De Koerden van Irak zijn begonnen met het tellen van de stemmen die zijn uitgebracht in het onafhankelijkheidsreferendum. De stembureaus zijn langer opengebleven omdat er nog altijd rijen mensen stonden te wachten om hun stem uit te brengen. In totaal is meer dan 80 procent, op sommige plaatsen zelfs tot 90 procent, van de ruim 5 miljoen stemgerechtigden opgedaagd. Grote incidenten zijn niet gemeld. "Nu moeten we zien hoe het spel de volgende dagen gespeeld wordt", zegt Rudi Vranckx.

Veel Koerden zagen deze dag van het referendum als als een historische dag. Op veel plaatsen was de sfeer feestelijk, met kiezers die met vlaggen zwaaiden en voor de gelegenheid hun zondagse pak hadden aangetrokken.  

Het referendum is over het algemeen rustig verlopen. Tot dusver is één incident gemeld. In de buurt van Kirkuk is een man die zijn stem wilde uitbrengen doodgeschoten door een sjiitische militie. In de olierijke en multi-etnische stad is een avondklok ingesteld.

In Kirkuk vreest men ook de volgende dagen voor spanningen, want  naast Koerden wonen er ook veel Turkmenen en Arabieren, die er niets voor voelen om onder Koerdisch gezag te komen. "Daar kan het een explosieve situatie worden, dat moeten we de komende tijd in de gaten houden", zegt Rudi Vranckx ter plaatse.

Het referendum is niet bindend, maar geeft de Iraaks-Koerdische leider Barzani een mandaat om te kunnen onderhandelen met de regering in Bagdad. "Veel zal afhangen van wat Irak zal doen", zegt Vranckx. "Maar de regering heeft vandaag dreigende taal gesproken. Nu moeten we zien hoe zwaar het spel de volgende dagen gespeeld wordt."

De eerste resultaten worden morgen verwacht. Naar schatting zou vier vijfde van de stemgerechtigden vóór onafhankelijkheid stemmen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen