Waarom een Jamaica-coalitie Merkels enige optie is

Ondanks een tegenvallend verkiezingsresultaat mag Angela Merkel voor de vierde keer op rij de Duitse regering vormen. Een Jamaica-coalitie is het woord dat over de tongen gaat, maar wat houdt die in, en waarom is zo'n coalitie de enige realistische optie voor Merkel?

In theorie zijn er verschillende coalities mogelijk met een meerderheid in de Bondsdag, maar in de praktijk blijken Merkels mogelijkheden zeer beperkt.

Een voortzetting van de grote coalitie tussen de CDU/CSU en SPD lijkt de meest voor de hand liggende optie. Samen halen de christen- en sociaaldemocraten immers 399 van de 709 zetels, genoeg voor een comfortabele meerderheid in de Bondsdag. SPD-lijsttrekker Martin Schulz sluit een verder samenwerking met de CDU/CSU echter uit. Zijn partij wil in de oppositie.

Aangezien Merkel weigert om samen te werken met het extreemrechtse AfD en de radicaal-linkse Die Linke, blijft er slechts één andere optie op tafel liggen: de zogenaamde Jamaica-coalitie van CDU/CSU, FDP en de Groenen, goed voor 393 van de 709 zetels. Maar zo'n zwart-geel-groene coalitie - genoemd naar de kleuren van de Jamaicaanse vlag - is niet vanzelfsprekend. De drie partijen liggen op een aantal punten, waaronder immigratie- en klimaatbeleid, namelijk mijlenver uit elkaar. 

Mocht een Jamaica-coalitie uiteindelijk niet lukken, blijft als laatste mogelijkheid de vorming van een minderheidsregering van CDU/CSU en FDP of de Groenen, maar daar voelt Merkel niet veel voor.  Zij liet weten "een stabiele regering voor Duitsland" te willen. 

Meest gelezen