Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Japanse premier Abe kondigt vervroegde verkiezingen aan

Shinzo Abe, premier van Japan en leider van de Liberaal-Democratische partij LDP, heeft vandaag vervroegde verkiezingen aangekondigd. Abe wil gebruik maken van zijn sterke positie in de Noord-Koreacrisis en een zwakke oppositie om zijn macht te versterken. 

Abe maakte bekend dat hij het parlement op donderdag zal ontbinden, waardoor er automatisch parlementsverkiezingen moeten komen binnen de veertig dagen. Natsuo Yamaguchi, leider van coalitiepartner Komeito, liet intussen weten dat de verkiezingen op 22 oktober zullen doorgaan. De campagne zal van start gaan op 10 oktober.

Abe zakte weg in de peilingen na enkele schandalen, maar hij won opnieuw aanzien door zijn harde houding tegenover Noord-Korea, nadat dit regime twee raketten had afgevuurd over Japan. Die aanpak werd goed onthaald bij zijn achterban. Het is dus geen toeval dat Abe net nu vervroegde verkiezingen aankondigt, hij wil van zijn sterke positie in de Noord-Koreacrisis gebruik maken om zijn positie te verstevigen.

De LDP mag bovendien redelijk zeker zijn van de overwinning aangezien de opposite verdeeld en zwak is. De enige noemenswaardige tegenstander is de nieuwe partij van de geliefde gouverneur van Tokio, Yuriko Koike. Deze partij, Tomin First no Kai (Tokyo Residents First), is populair maar heeft geen nationale achterban. 

Meest gelezen