AFP or licensors

Kamp-Macron krijgt pak slaag bij Franse senaatsverkiezingen

Het voorlopige resultaat van de gedeeltelijke Franse Senaatsverkiezing gisteren bezorgt het kamp van president Emmanuel Macron weinig vreugde. Macrons partij La République en Marche doet het veel slechter dan verhoopt met een verlies van één zetel.

Van de 348 zitjes in de Eerste Kamer stonden er zondag 171 op het spel. Daarvan behaalde de La République en Marche (LREM) er slechts 28. Winnaar van de stembusgang was Les Républicains, de partij van "burgerlijk rechts", die haar meerderheid nog verder uitbouwde. De uitslag is evenwel nog niet definitief.

Eén van de redenen voor LREM's teleurstellende resultaat is dat voor de Senaat niet "het volk" stemde, maar wel "kiesleden", vooral politici op regionaal en zelfs gemeentelijk vlak. En op lokaal vlak staat LREM, pas sinds enkele maanden een echte partij, nog erg zwak.

De nederlaag komt dus niet onverwacht, maar stemt Macron en co toch tot nadenken - het geeft aan dat het "momentum" rond de grote vernieuwer Macron al over zijn hoogtepunt is.

Meest gelezen