Meer geld voor games, series en cultuurinfrastructuur

Minister van cultuur Sven Gatz ziet zijn middelen met zo’n 29 miljoen euro toenemen. Dat is afgesproken op het Vlaams begrotingsoverleg.

Voor het Mediafonds wordt structureel twee miljoen extra uitgetrokken, voor het Gamefonds één miljoen. Beide fondsen horen bij het VAF, het Vlaams Audiovisueel Fonds, dat producties van eigen bodem financieel ondersteunt. De nieuwe middelen moeten dienen om meer in te zetten "op scenario, promotie en internationaal gerichte high-endseries", zegt Gatz. Ook games zijn belangrijk. De helft van de Vlamingen speelt maandelijks minstens één game op een of ander toestel. "Ik zie de Vlaamse gamesector als een enorme potentiële groeisector."

Kevin Haelterman van LuGus Studios in Hasselt reageert verheugd. "Een miljoen extra is misschien geen enorm bedrag, maar het kan een studio zoals de onze wel helpen om bepaalde experimenten op te zetten, die we anders niet kunnen financieren." LuGus Studios maakte in het verleden al gebruik van de middelen uit het Gamefonds. Op die manier is bijvoorbeeld het spel Lift Off (foto bovenaan), een drone racing simulator, aan een succesvolle internationale carrière kunnen beginnen.  LuGus Studios werkt onder meer voor Ketnet, KU Leuven en meerdere uitgeverijen.

Infrastructuur

13 miljoen euro extra wordt geïnvesteerd in cultuurinfrastructuur, zowel in grote schouwburgen als in culturele centra in Vlaanderen en Brussel. Onder meer het kasteel van Gaasbeek, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen, Alden Biesen in Bilzen, de Warande in Turnhout en het Designmuseum in Gent kunnen op meer middelen rekenen. Het Kaaitheater in Brussel krijgt een nieuwe theaterzaal en wordt gerenoveerd.

Meest gelezen