©Ronald van den Heerik

Meer Nederlanders vinden weg naar UAntwerpen

Veel studenten beginnen vandaag weer aan de universiteit. Ook aan de Universiteit van Antwerpen start het academiejaar. Het aantal inschrijvingen is er gestegen met bijna 4 procent. Ook meer en meer Nederlanders schrijven zich in.

Maar liefst 20 procent meer Nederlanders zakken naar Antwerpen af om er te studeren.

Het is niet duidelijk waarom ze voor ons land kiezen, zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen. "Als Nederlanders naar hier komen omdat het Vlaamse hoger onderwijs meer kwaliteitsvol is - wat wel degelijk zo is - dan zijn we daar heel blij mee natuurlijk".

"Soms komen ze ook om de verkeerde redenen. Bijvoorbeeld omdat ze uitgeloot zijn in Nederland, want daar kan je niet zomaar de opleiding kiezen die je zou willen volgen. Of omdat het hoger onderwijs in Vlaanderen een stukje goedkoper is dan in Nederland. Dan kunnen we ons wel de vraag stellen of dat een goede evolutie is natuurlijk", besluit De Meyer.

Populairste studierichtingen

De populairste studierichtingen zijn dit jaar alle opleidingen die vroeger aan de hogeschool werden gegeven, maar nu naar de universiteit zijn gekomen, zoals vertaler-tolk: zij stijgen met maar liefst 41 procent.  Rechten en toegepaste economische wetenschappen doen het dit jaar minder goed,  rechten daalt het meest, met 10 procent minder inschrijvingen. 

Meest gelezen