AFP or licensors

Merkel laat deur op een kier voor coalitiegesprekken met SPD

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal na haar "overwinningsnederlaag" van gisteren coalitiegesprekken starten met De Groenen (Die Grünen) en de liberale FDP. Maar ook voor voormalig coalitiepartner SPD laat Merkel de deur op een kier, nadat de sociaaldemocraten eerder hadden aangekondigd in de oppositie te zullen stappen. Voor SPD-voorzitter Martin Schulz is een verdere samenwerking met Merkel echter uitgesloten.

"We zullen zowel met de FDP als De Groenen gesprekken starten, maar ook met de SPD, want wij geloven dat het belangrijk is dat Duitsland een stabiele en goede regering krijgt", verklaarde Merkel na gesprekken met de partijtop in Berlijn. De CDU-voorzitster liet weten op de hoogte te zijn van het voornemen van oud-coalitiepartner SPD, om in de oppositie te stappen. "Maar toch moeten we in contact blijven", klonk het. "Alle partijen die in staat zijn om zich bij een coalitie te voegen, hebben de verantwoordelijkheid om een stabiele coalitie te helpen creëren", stelde Merkel nog.

CDU/CSU won gisteren de verkiezingen met 33 procent, een daling van 8,5 procent tegenover de vorige verkiezingen en het op een na slechtste resultaat ooit voor de partij. "Natuurlijk hadden we een beter resultaat verwacht", zei Merkel, die toevoegde dat haar partij 1 miljoen stemmen verloren heeft aan de rechts-populistische AfD. Die wil de partij "door een goed beleid" terugwinnen. Merkels Union blijft wel duidelijk de grootste partij. "We hebben een duidelijke opdracht om een regering te vormen", aldus de bondskanselier nog. Eerder kondigde de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, al aan de christendemocratische samenwerking voort te willen zetten.

"Slaappillenbeleid"

Ook SPD-voorzitter Martin Schulz heeft zijn kiezers en partijgenoten vandaag toegesproken in Berlijn. Schulz nam de schuld op zich voor het slechtste verkiezingsresultaat uit de geschiedenis van zijn partij. "Dit is ook voor mij een nederlaag", stelde hij. Toch lijkt Schulz niet geneigd om de gevolgen van die nederlaag te dragen, door bijvoorbeeld af te treden als voorzitter.

Verder benadrukte Schulz dat hij in geen geval zal regeren met Merkel. Hij hernieuwde daarentegen zijn belofte dat zijn partij in de oppositie zal stappen. Daarnaast haalde hij opnieuw scherp uit naar de Bondskanselier, die hij bestempelde als "wereldkampioene van de vaagheid (Ungefähren, red.)". Schulz acht Merkel persoonlijk verantwoordelijk voor de "erosie van het politieke debat" en beschuldigde haar van een "slaappillenbeleid". De federale kanselier heeft "een vacuüm gecreëerd dat het rechts-radicale AfD handig heeft kunnen vullen", aldus de SPD-voorzitter.

AFP or licensors

Meest gelezen