AFP or licensors

Merkel laat financiële markten koud

De Europese beurzen reageren nauwelijks op de  overwinningsnederlaag van het christendemocratische CDU in Duitsland. De overwinning van Angela Merkel is dan wel minder groot dan gedacht en de winst van de AfD is groter dan verwacht, de weg ligt open voor een vierde ambstermijn van Merkel als kanselier. Precies waar de markten van uitgingen.

De euro reageerde in eerste instantie licht negatief nadat gisteravond het resultaat van de Duitse verkiezingen bekend was geraakt. Ook vanmorgen verliest de euro wat terrein tegenover de meeste andere belangrijke munten in de wereld.  Om half elf is een euro 1,1908 dollar waard, wat een lichte achteruitgang is ten opzichte van gisteravond.

De Europese beurzen zelf bewegen nauwelijks: in Brussel opende de Bel20 met een klein verlies van 0,20 %, maar staat rond half elf op winst noch verlies. Ook de beurs van Frankfurt opende vanmorgen met een zeer klein verlies, maar staat nu op een kleine winst van 0,1 %. Met andere woorden: de Duitse verkiezingen zijn voor de financiële markten momenteel een non-event. Hoewel de uitslag verrassend is en de coalitievorming moeilijk wordt, is er wél de zekerheid dat Merkel straks aan haar vierde regeringstermijn zal beginnen.

Net vanmorgen werd ook de IFO-index voor september bekendgemaakt. Die index meet het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie, en is een belangrijke parameter voor de groeiverwachting. De index is in september licht achteruitgegaan ten opzichte van augustus, mogelijk wegens de voorzichtigheid van bedrijfsleiders door de Duitse verkiezingen.

Meest gelezen