Alsnog geen recordbedrag voor zeldzaam Kuifje-album "De zwarte rotsen"

Een zeldzaam exemplaar van het Kuifje-verhaal 'L'île noir' (De zwarte rotsen) is tijdens een onlineveiling bij Catawiki voor net geen 70.000 euro geveild. Dat is minder dan verwacht. Gedacht werd dat het exemplaar de zes cijfers zou bereiken en aldus een record vestigen.

Het album uit 1943 maakt deel uit van de "alternatieve editie" van Kuifjes avontuur in Schotland, waarvan wereldwijd nog amper drie bestaande exemplaren bekend zijn. "Het album is zo uniek dat het heel lastig is om een exacte waarde vast te stellen. Toch is ruim 68.000 euro een fantastische opbrengst, waar we heel tevreden mee zijn", reageerde Patrick Vranken, deskundige stripboeken bij Catawiki.

Het exemplaar dat zondagavond voor 68.501 euro van eigenaar veranderde, was dan nog eens extra speciaal: het album werd in 1943 namelijk op vraag van tekenaar Hergé (1907-1983) in een privé oplage van slechts 10 stuks gedrukt en was bedoeld om naar kranten en tijdschriften te sturen, die het konden gebruiken voor de publicatie. Het album in de veiling werd echter nooit verstuurd, maar is bij Hergé in de studio blijven liggen.

31 plaatjes

Opvallend is dat Hergé in totaal 31 plaatjes uit het album knipte. Hij tekende het verhaal, het zevende van de reporter van de Petit Vingtième en diens hond Bobby, in 1937-1938, het jaar dat het album in zwart-wit verscheen. De eerste druk van de kleureneditie dateert van 1943.

Door de grote, internationale belangstelling voor de veiling doken de "vermiste plaatjes" als uit het niets weer op. Een alerte Nederlandse Kuifjekenner herinnerde zich dat hij ooit eens in het archief van uitgeverij Casterman een schriftje had gezien met daarin uitgeknipte plaatjes. Omdat het zo mysterieus was, maakte hij destijds foto's van het schriftje. Uit foto's van het schriftje blijkt nu dat deze knipsels exact de missende plaatjes uit het desbetreffende album zijn. Of het album en de ontbrekende plaatjes ooit herenigd worden, is de vraag.

Meest gelezen