Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe inreisbeperkingen naar de VS voor acht landen

De Verenigde Staten kondigen nieuwe inreisbeperkingen aan voor inwoners uit acht landen.  Ze gelden nu ook voor niet-moslimlanden, zoals Noord-Korea en Venezuela.  Voor sommige landen gaat het om een totaal inreisverbod, voor andere, Venezuela bijvoorbeeld, geldt de restrictie alleen voor bepaalde personen. President Trump hoopt zo te voorkomen dat het gerecht de wet vernietigt.

President Donald Trump had eerder al een inreisverbod opgelegd voor zes moslimlanden. Nu komen daar Tsjaad, Noord-Korea en Venezuela bij, ook niet-moslimlanden dus. Voor Soedan geldt het inreisverbod niet meer.  

"De wet is minder rechtdoor", zegt correspondent Björn Soenens, "er zijn uitzonderingen ingebouwd. Iran zal bijvoorbeeld uitwisselingsstudenten kunnen sturen, die dan wel streng gescreend worden."

"Regeringsfunctionarissen uit Venezuela zullen niet binnen mogen, maar gewone burgers wel", legt Soenens uit. "Somali's zullen niet kunnen emigreren naar de VS, maar in bepaalde gevallen wel op bezoek komen."

Goedkeuring van het Hooggerechtshof ?

Het vorige inreisverbod was maar drie maanden geldig en loopt binnenkort af. Verschillende Amerikaanse rechters hadden de wet vernietigd. Het Hooggerechtshof spreekt zich er nog over uit op 10 oktober.  

De nieuwe regels zijn onbeperkt geldig. Door ze soepeler te maken, hoopt president Trump dat ze niet zullen worden afgeschoten door het gerecht. De nieuwe inreisbeperkingen gaan in op 18 oktober.

Meest gelezen