Videospeler inladen...

Witte Huis reageert: "We hebben Noord-Korea niet de oorlog verklaard, suggestie is absurd"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de oorlog verklaard aan Noord-Korea en Pyongyang heeft het recht om tegenmaatregelen te nemen tegen de VS. Dat heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho gezegd, naar aanleiding van Trumps recente dreigementen aan het adres van "raketman" Kim Jong-un. Het Witte Huis ontkent dat Trumps woorden een oorlogsverklaring zijn. "Die suggestie is absurd", zegt woordvoerster Sarah Sanders. Ook de Chinese ambassadeur bij de VN heeft gereageerd op de woordenoorlog. "De escalerende retoriek wordt te gevaarlijk", zegt hij.

"De hele wereld moet duidelijk onthouden dat de VS als eerste de oorlog aan ons land verklaarde", stelde de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho aan de pers in New York. "Omdat de VS de oorlog verklaard heeft aan ons land, hebben wij elk recht om tegenmaatregelen te nemen", zei hij verder. Zo waarschuwde Ri dat Noord-Korea het recht heeft om Amerikaanse bommenwerpers neer te halen, zelfs als die zich niet in het Noord-Koreaanse luchtruim bevinden. "De vraag wie hier niet lang meer zal rondlopen, zal dan beantwoord worden", besloot hij.  

Het Witte Huis heeft vanavond gereageerd op de provocerende woorden van Ri. "We hebben niet de oorlog verklaard aan Noord-Korea. Die suggestie is absurd", zei woordvoerster Sarah Sanders.

Toch is het Pentagon niet van plan alle provocaties van Noord-Korea te slikken, zei Pentagon-woordvoerder Robert Manning. "Als Noord-Korea niet stopt met te provoceren, zullen we de president opties aanbieden hoe hij Noord-Korea moet behandelen." Welke mogelijkheden Trump zullen worden voorgelegd, zei hij niet. Volgens Manning vlogen de Amerikaanse lange­afstands­bommenwerpers in het internationale luchtruim en hadden ze daartoe alle recht. Wij zullen verder gebruikmaken van dat recht en wel "over de hele wereld".

Chinese VN-ambassadeur roept op tot kalmte: "Escalerende retoriek wordt te gevaarlijk"

De woordenoorlog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten blijft de internationale gemeenschap verontrusten. De Chinese ambassadeur bij de Verenigde Naties, Liu Jieyi, riep vanavond op tot kalmte. Volgens hem wordt de escalerende retoriek te gevaarlijk en zijn onderhandelingen de enige oplossing. "We willen dat de situatie kalmeert", zei Liu. "Het wordt te gevaarlijk en daar heeft niemand belang bij." Liu zei dat hij hoopt dat de Verenigde Staten en Noord-Korea inzien dat onderhandelen de enige manier is om tot een oplossing te komen. "Het alternatief is een catastrofe."

Het conflict kan enkel politiek opgelost worden, liet ook VN-secretaris-generaal António Guterres via zijn woordvoerder weten. "Als de spanningen en retoriek toenemen, dan stijgt ook het risico op misverstanden."

Woordenoorlog

Met zijn provocerende mededeling vandaag verwees Ri naar een tweet die Trump afgelopen zaterdag de wereld instuurde, naar aanleiding van Ri's toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN. Daarin schreef de president: "Ik hoorde zonet de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken spreken voor de VN. Als hij de gedachten van "Little Rocket Man" herhaalt, zullen ze hier niet lang meer rondlopen!". Tijdens zijn speech voor de VN op 19 september had Trump al met dezelfde bewoordingen verwezen naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. 

"In het licht van de oorlogsverklaring door Trump zullen alle opties op tafel liggen voor het hoogste leiderschap van de Democratische Volksrepubliek Korea", stelde de Noord-Koreaanse minister vandaag nog. Een duidelijke uithaal naar de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley en nationaal veiligheidsadviseur Herbert McMaster. Die hadden eerder gewaarschuwd dat "alle opties op tafel liggen" wat de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging betreft. 

"President Evil"

Tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN eergisteren, stelde Ri al dat het onvermijdelijk is dat Noord-Korea zijn raketten op het Amerikaanse vasteland richt, nadat Trump de Noord-Koreaanse leider een "raketman op een zelfmoordmissie" had genoemd.  Niet Kim Jong-un, maar wel Trump zelf is op een "zelfmoordmissie", stelde hij toen. 

De minister noemde Trump in zijn toespraak op zijn beurt een "geestelijk gestoorde persoon vol megalomanie en zelfgenoegzaamheid", die zelfs door zijn volk wordt bestempeld als "Commander in Grief", "Lying King" en "President Evil". 

Meest gelezen