Parkeergarage Eindhoven ingestort door bouwfout

De parkeergarage op de luchthaven van Eindhoven is eind mei ingestort door een constructiefout in de vloerplaten. Het vliegveld en de aannemer, bouwbedrijf BAM, lieten de zaak allebei onderzoeken. In Nederland staan er mogelijk nog gebouwen met dezelfde constructie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil nu een landelijke check. 

Op zaterdag 27 mei begon de vloer van de vierde verdieping te scheuren. Hij zakte uiteindelijk naar beneden. Door het gewicht van de vloer bezweken ook de derde, tweede en eerste verdieping. In totaal zakte er ongeveer 900 vierkante meter naar beneden. Op het moment van de instorting was er gelukkig niemand aan het werk. Niemand raakte gewond.

Geen alleenstaand geval? 

De deskundigen die de instorting analyseerden, hebben vastgesteld dat de boosdoener een constructiefout in de vloerplaten is. Ze trekken nu aan de alarmbel omdat er in Nederland mogelijk nog gebouwen staan met dezelfde constructie. De onderzoekers sluiten niet uit dat dezelfde bouwwijze (zelfdichtend beton en een glad vloeroppervlak) ook op andere plekken is toegepast. Ze hebben het Nederlands ministerie van Binnenlandse Zaken gewaarschuwd.

AFP or Licensors

Landelijke check

Het ministerie vraagt Nederlandse gemeenten nu om te inventariseren of er op hun grondgebied gebouwen staan met dezelfde constructies als de ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport. Ook krijgen alle gemeenten een brief waarin het ministerie vraagt alert te zijn bij het verlenen van een vergunning voor nieuwbouw.

Meest gelezen