Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Rwandese opposante beschuldigd van samenzwering

Diane Rwigara stelde zich dit voorjaar kandidaat bij de presidentsverkiezingen, tegen de huidige president en sterke man sinds 1994, Paul Kagame. Haar kandidatuur werd afgewezen zogezegd omdat ze de nodige handtekeningen zou vervalst hebben. Zij startte een mensenrechtenorganisatie en sindsdien kreeg de familie het alsmaar moeilijker. De afgelopen weken werd ze samen met haar moeder en zus elke dag door de politie ondervraagd en sinds zaterdagavond zijn ze alle drie opgesloten op beschuldiging van poging tot staatsgreep. 

Diane Rwigara (35) is de dochter van de succesrijke zakenman Assinapol Rwigara. Hij was in de jaren negentig, dus nog onder het vorige regime, een belangrijke financier van het Rwandees Patriottisch Front van Paul Kagame dat in 1994 de oorlog won in de nasleep van de genocide op de Tutsi's. Maar in 2015 kwam vader Rwigara in verdachte omstandigheden om het leven. Volgens de familie werd hij vermoord door het regime omdat hij zijn zakenbelangen niet wilde overdragen aan het almachtige RPF.

Kandidaat presidentsverkiezingen

Toen dochter Diane Rwigara zich kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen van deze zomer werd zij als Tutsi uit een vooraanstaande familie beschouwd als een belangrijke concurrente voor Paul Kagame. Mogelijk kreeg ze daarom de kans niet: de 'onafhankelijke' kiescommissie verwierp haar kandidatuur, zogezegd omdat een aantal van de nodige handtekeningen niet geldig was. Rwigara heeft dat altijd ontkend. Uiteindelijk won Paul Kagame de verkiezingen met ... 98,7% van de stemmen.

AFP or licensors

Meteen na de verkiezingen begonnen de echte problemen voor de familie Rwigara. Ex-presidentskandidate Diane werd beschuldigd van vervalsing van de handtekeningen en haar zuster en moeder van ontduiking van belastingen sinds ... 2012. Eerst waren ze een week lang spoorloos, dan doken ze weer op in hun eigen huis en vervolgens werden ze elke dag opnieuw ondervraagd door de politie, naar eigen zeggen van 's morgens vroeg tot 2 à 3 uur 's nachts. Volgens Diane Rwigara worden ze alleen  maar geviseerd omdat ze het gewaagd had om zich kandidaat te stellen tegen de almachtige dictator Paul Kagame.

AFP or licensors

In zijn overwinningsspeech na de verkiezingen had Kagame zich al laten ontvallen dat 'zelfs een presidentskandidaat niet immuun is'. Op de tribune van de Verenigde Naties afgelopen vrijdag noemde hij Rwanda nog een 'soevereine staat' die 'geen lessen in de democratie te krijgen heeft van het Westen'.

 'Aanslag op de veiligheid van de staat'

Na vier weken van onduidelijkheid wordt Diane Rwigara nu beschuldigd van veel meer dan vervalste handtekeningen en belastingontduiking. Volgens een regimegezinde nieuwssite gaat het om 'samenzwering' met groepen uit het buitenland met de bedoeling om de regering omver te werpen. Die website publiceert ook telefoongesprekken die dat moeten bewijzen.

Officieel liet de politie alleen weten dat Diane, haar moeder en zus 'niet wilden samen werken met de onderzoekers' en nu vijf dagen opgesloten kunnen blijven. Daarna kan de beslissing vallen dat het tot een rechtszaak komt. De afgelopen jaren werden verschillende kritische stemmen op basis van soortgelijke beschuldigingen veroordeeld tot  lange gevangenisstraffen, sommigen zelfs tot levenslang.

De lotgevallen van de familie Rwigara hebben ook een rechtstreekse Belgische link. Alle Rwigara's hebben tegelijk de Belgische nationaliteit, naast de Rwandese, al heeft Diane haar Belgisch paspoort wel ingeleverd in het voorjaar om presidentskandidaat te kunnen zijn. Dat betekent dat moeder Adeline en zus Anne beroep kunnen doen op 'humanitaire bijstand' van de Belgische ambassade in Kigali, zeker nu ze opgesloten zitten.

Meest gelezen