Videospeler inladen...

Slachthuis Izegem woensdag onder streng toezicht weer open

Het slachthuis van Izegem gaat woensdag weer open onder verscherpt toezicht van de Inspectie Dierenwelzijn en een extern team experts van de Thomas More Hogeschool. Dat laat minister van  Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) weten.

Het slachthuis was twee weken geleden in opspraak gekomen nadat er beelden van dierenmishandeling waren opgedoken. Weyts liet het slachthuis daarop sluiten. In samenspraak met de sector heeft hij besloten dat alle Vlaamse slachthuizen grondig doorgelicht zullen worden door een extern team van experts van de Thomas More Hogeschool.  

Het slachthuis van Izegem kwam als eerste aan de beurt. Het bedrijf krijgt een reeks maatregelen opgelegd die nog strenger zijn dan die voor het slachthuis van Tielt, dat vorig jaar een tijdje de deuren moest sluiten. Zo mag er alleen nog geslacht worden als de verantwoordelijke dierenwelzijn in de slachtruimte aanwezig is. Er komen ook extra camera's en de procedures voor het verdoven en slachten van dieren worden aangescherpt. Het personeelslid dat op de vrijgekomen beelden dieren mishandelde, moet worden ontslagen en er komt een extra man in dienst om de dieren snel te bedwelmen.

Als de controle van alle slachthuizen afgerond is, dan zullen de regels gecontroleerd worden door een nieuw Vlaams inspectieteam. “Ik heb de nodige middelen daarvoor binnengehaald bij de laatste begrotingsbesprekingen”, zegt Weyts. “Het oude systeem schoot tekort. We nemen dierenwelzijn ernstig in Vlaanderen. De slachthuissector zal moeten kiezen: ofwel aanpassen en meer respect tonen voor dierenwelzijn, ofwel op termijn verdwijnen”.  

Meest gelezen