Test-Aankoop: sommige lippenbalsems bevatten 7 keer te veel risicovolle stoffen

Sommige lippenbalsems zijn mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid. Dat zegt een onderzoek van Test-Aankoop. De consumentenorganisatie testte 21 lippenbalsems en heeft in 15 balsems verzadigde en aromatische koolwaterstoffen gevonden. Bij die stoffen bestaat het risico dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. De federale overheidsdienst Volksgezondheid zegt dat de hoeveelheden ruim binnen de veilige hoeveelheden vallen. 

Test-Aankoop staat bekend om zijn vergelijkende tests. In het nieuwe tijdschrijft verschijnt een onderzoek naar verschillende lippenbalsems. Bij die test werden 15 van de 21 geteste balsems meteen uitgesloten, omdat ze verzadigde en aromatische koolwaterstoffen bevatten. Koolwaterstoffen zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid en worden dus afgeraden door Test-Aankoop. Dat vertelde woordvoerder Simon November deze ochtend in het Radio 2-programma De Inspecteur.

Geen bindende regels in Europa

Test-Aankoop benadrukt dat ze geen paniek willen zaaien.  De lippenbalsems die koolwaterstoffen bevatten, zijn uit voorzorg uit de test geweerd. "Er is nog maar weinig geweten over de schadelijke effecten. Het grote probleem is dat er binnen Europa geen regels bestaan omtrent veilige hoeveelheden. Een Europese beroepsfederatie van cosmeticaproducenten heeft wel een aantal aanbevelingen geformuleerd, maar die zijn niet bindend.” 

De federatie adviseert om het percentage koolwaterstoffen in lippenbalsems te beperken tot 5 procent. Maar volgens Test-Aankoop zitten er tot wel 7 keer meer koolwaterstoffen in de geteste lippenbalsems. “Wij hebben gehaltes gevonden van 14,4 en zelfs 36,6 procent. Ook bij bekende merken als Labello, Vichy, Yves Rocher en Eucerin. De producenten doen in theorie volgens de wetgeving niets verkeerd. Al is het ook niet helemaal veilig te noemen.” 

Je zou al de hele lippenbalsem moeten opeten vooraleer het gevaarlijk wordt.

Jan Eycken, FOD Volksgezondheid

Volgens de federale overheidsdienst Volksgezondheid klopt het verhaal van Test-Aankoop niet. “Cosmetica, en zeker lippenbalsems, worden zeer streng gecontroleerd voor ze op de markt komen,” zegt woordvoerder Jan Eyckmans. “De veiligheidsnorm bij voeding ligt op 720 mg per dag voor een volwassen persoon." Het gaat dan om "vreemde stoffen" die niet uit de voedingsmiddelen zelf komen. "Als we dat toepassen op de lippenbalsem met het hoogst gemeten gehalte bij Test-Aankoop, dan kom je aan maximaal 20 mg die je binnenkrijgt op een hele dag. Dat wil zeggen dat je al bijna de hele lippenbalsem zou moeten opeten in plaats van hem op je lippen te smeren.” 

Lippenbalsem gemaakt van aardolie

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) vindt wel dat we voorzichtig moeten zijn bij bepaalde types van koolwaterstoffen. “Die koolwaterstoffen zijn geen onschuldige stoffen. Vooral de aromatische koolwaterstoffen, daarvan is geweten dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn.” 

Verzadigde en aromatische koolwaterstoffen zijn terug te vinden in minerale olie, een ingrediënt dat vaak gebruikt wordt in cosmeticaproducten. Minerale olie is een afgeleid product van aardolie en wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld huidcrèmes. “Maar producten zoals lippenbalsem, waarbij een deel rechtstreeks in de mond terechtkomt, daar ben ik toch wat voorzichtiger,” vertelt professor Tytgat op de radio. Hij raadt aan om de richtlijn van 5 procent te volgen.

De lippenbalsem van Hema is volgens Test-Aankoop de beste koop: “Een spotprijsje en we hebben er  geen gevaarlijke stoffen in gevonden.” 

Het volledige gesprek in De Inspecteur kan je herbeluisteren op de website van Radio 2.
Het artikel van Test-Aankoop kan je hier nalezen.

Meest gelezen