AFP or licensors

Turkse president Tayyip Erdogan dreigt met militaire interventie in Irak

Vandaag stemmen de Koerden in Noord-Irak over onafhankelijkheid van Bagdad. De Turkse president Erdogan is een felle tegenstander van het onafhankelijkheidsreferendum en dreigt met een militaire interventie om te voorkomen dat ook de Turkse Koerden onafhankelijkheid zullen eisen. 

Vandaag trekken de Iraakse Koerden naar de stembus om zich uit te spreken voor of tegen een onafhankelijk Koerdistan in Noord-Irak. Het referendum is niet bindend en wordt niet erkend door externe actoren, maar een positieve uitkomst zou wel een reële impact hebben op de machtsverhoudingen in de regio. Het referendum zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat ook de Turkse Koerden onafhankelijkheid zullen eisen. Ook president Erdogan beseft dit en dreigt daarom met een militaire interventie in Noord-Irak, een semi-autonome Koerdische regio.  

Ons leger staat niet voor niets aan de grens. We zouden onverwacht kunnen binnenvallen. 

President van Turkije Tayyip Erdogan

Naast een militaire interventie dreigt president Erdogan ook met economische maatregelen. Op een conferentie in Ankara eerder vandaag suggereerde Erdogan dat Turkije de olietoevoer vanuit Noord-Irak zou kunnen afsluiten. "Laten we zien waar en via welke kanalen ze hun olie gaan verkopen. Wij beheren de kraan. Als we die sluiten, is het afgelopen", aldus Erdogan. Op die manier zou hij de belangrijkste bron van inkomen van de Iraakse Koerden wegnemen, een maatregel die hen misschien zou kunnen overtuigen om hun onafhankelijkheidswens op te bergen. 

Meest gelezen