Zwarte vlaggen en rouwaffiches tegen circulatieplan in Gent

In Gent hangen er rouwaffiches en zwarte vlaggen langs de as Rozemarijnstraat-Papegaaistraat-Houtlei. De bewoners hebben het helemaal gehad met het drukke verkeer.  

“ We snappen dat de auto’s ergens een manier moeten hebben om de binnenstad te verlaten, maar dit is al te gek", zegt Josiane Tyttens.  Wij moeten in ons eentje de afvoer van drie toegangswegen slikken met daar bovenop nog eens alle wagens die de openbare parkeerplaatsen Ramen en Sint-Michiels verlaten. Dat betekent 700 auto’s per uur, tot 10.000 per dag.  Mensen kunnen niet meer thuiswerken, ramen moeten dicht blijven en het is ook gewoon gevaarlijk op straat. Dit is geen woonstraat meer maar een steenweg.”

Bij de stad kennen ze de verzuchtingen van de bewoners. “We zijn al lang in gesprek met deze bewoners, maar in dit geval is er helaas nog geen pasklare oplossing gevonden", zegt  Hannelore Bonami, woordvoerder van Groen-schepen voor mobiliteit Watteeuw. "Op andere plaatsen in de stad hebben we wel al kleine aanpassingen doorgevoerd na klachten van bewoners. Maar hier is het niet eenvoudig.”

In februari komt de stad Gent met een grote, ultieme evaluatie van het circulatieplan dat dan al bijna een jaar in werking zal zijn. Dan zijn er ook officiële resultaten van allerlei tellingen en metingen die zwart op wit moeten aantonen wat het plan concreet veranderde.

Meest gelezen