Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Reageert president Trump te traag op de ramp in Puerto Rico? 

Als er niet dringend en op grote schaal hulp komt, dreigt er een massale exodus van mensen naar de rest van de Verenigde Staten, aldus gouverneur Ricardo Rosello. Het geduld op het eiland raakt blijkbaar stilaan op.

Gouverneur Ricardo Rosello heeft het Amerikaanse Congres nu opgeroepen om zo snel mogelijk geld vrij te maken voor noodhulp aan het getroffen eiland, dat ook voor de orkaan Maria al bankroet was.

Dat gouverneur Rosello de politici in Washington er fijntjes aan herinnert dat "de inwoners van Puerto Rico ook Amerikaanse staatsburgers zijn", lijkt toch te wijzen op ongenoegen over de hulpverlening. "We moeten nu dringend hulp krijgen, anders dreigt er een massale exodus naar mainland Verenigde Staten", zo gaat hij verder.  De burgemeester van de hoofdstad San Juan Carmen Yuli Cruz roept de VS op om "mensen boven geld" te stellen. Ze reageert daarmee op een tweet van president Trump waarin die Puerto Rico herinnert aan de hoge schuld van 72 miljard dollar aan de banken op Wall Street, maar niets zegt over mogelijke hulp.

De Democratische oppositie in Washington - met gewezen presidents­kandidate Hillary Clinton op kop - roept president Donald Trump op om dringend het leger en een hospitaalschip naar het getroffen eiland te sturen.  Ook dat wordt beschouwd als kritiek op de aanpak van de crisis door de regering van president Trump. 

De woordvoerster van de president weerlegt de kritiek dat er te traag opgetreden zou worden. Zij zegt dat schepen en vliegtuigen met hulpgoederen al aangekomen zijn op Puerto Rico en nog onderweg zijn.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vermijdt Trump de ramp na de ramp van de orkaan Katrina in 2005?

Sommigen vrezen voor een herhaling van de humanitaire ramp na de orkaan Katrina in New Orleans in 2005, toen de hulpverlening veel te traag op gang kwam en er wekenlang chaos heerste in getroffen gebieden met plunderingen en wetteloosheid.

De communicatie tussen de staat Louisiana en de federale regering van George W. Bush liep mank, er werd te traag en vaak de verkeerde hulp gestuurd en veel eenheden en materiaal van de National Guard waren in Irak. Vader George Bush had in 1992 hetzelfde probleem, toen hij na de overwinning in Koeweit veel te traag reageerde op de verwoesting van Florida door de orkaan Andrew. 

"Always ready, always there" is de slogan van de National Guard, militaire reserve-eenheden die in de VS ingericht zijn per staat of territorium. Puerto Rico heeft zo zijn eigen National Guard die meteen kan worden ingezet als er zich een ramp voordoet voor hulp of ordehandhaving. Het leger zelf wordt op het eigen grondgebied niet zomaar lukraak ingezet, omdat dat de rechten van de staten zou kunnen schaden. Dat staat in contrast met de snelheid waarmee VS-helikopters en schepen na de tsunami van 2004 hulp boden op het Indonesische eiland Sumatra.

Een ander probleem is de soms erg gebrekkige infrastructuur in de VS inzake stroomvoorziening met bovengrondse kabels op palen en dito kwaliteit van communicatiesystemen, zeker in arme gebieden als Puerto Rico, waardoor coördinatie van hulpverlening en evacuties bemoeilijkt worden. Evacuatie wordt vaak aanbevolen, maar er wordt weinig transport georganiseerd, waardoor mensen zonder auto meestal niet weg kunnen en hoe dan ook de wegen geblokkeerd worden. Puerto Rico wordt hoe dan ook een lakmoestest voor de regering-Trump, die nochtans beloofd had om snel hulp te sturen naar Puerto Rico en tijdens de kiescampagne beloofd had om massaal in de verouderde infrastructuur in de Verenigde Staten te investeren. 

Wel staatsburger VS, geen zeggenschap in Washington

Puerto Rico is sinds 1898 een onderdeel van de Verenigde Staten, maar heeft een apart statuut. De 3,5 miljoen inwoners zijn dan wel staatsburger, maar mogen niet stemmen voor de president of het Congres in Washington. Ze hebben er wel een afgevaardigde die mag spreken in het parlement, maar niet mag meestemmen.

Er is een sterke stroming om van Puerto Rico de 51e staat van de VS te maken, waardoor dat terroritorium wel vertegenwoordigd zou worden, maar dat is nog niet het geval. Het is ook het enige officieel tweetalige (Spaans en Engels) gebied in de VS.