Videospeler inladen...

"Salah Abdeslam wil terug naar België komen voor proces over schietpartij in Driesstraat in Vorst"

Terreurverdachte Salah Abdeslam wil naar ons land komen om zijn proces over de schietpartij in de Driesstraat in Vorst bij te wonen. Dat heeft het federaal parket gezegd op de agendazitting van het proces. Het zou evenwel niet zo eenvoudig zijn om Abdeslam naar ons land te brengen. 

Op 15 maart 2016 - een week voor de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Maalbeek - valt de politie binnen in een pand in de Driesstraat in Vorst voor een "doordeweekse" huiszoeking. De agenten gaan ervan uit dat er niemand in het appartement op de eerste verdieping aanwezig was, maar niets blijkt minder waar. Ze worden meteen onder vuur genomen door Mohamed Belkaïd, die ervan verdacht wordt een coördinerende en voorbereidende rol gespeeld te hebben bij de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Belkaïd wordt doodgeschoten door de politie, twee kompanen weten te ontkomen. Bij de inval raken vier politieagenten gewond.

Inval in de Driesstraat betekent de grote doorbraak in de zoektocht naar Salah Abdeslam

Later wordt duidelijk dat de inval in de Driesstraat een enorme doorbraak betekent in het onderzoek na de aanslagen in Parijs. In het appartement worden immers vingerafdrukken aangetroffen van Salah Abdeslam - sinds de aanslagen in Parijs de meest gezochte terrorist van België. De speurders zitten hem op de hielen en amper enkele dagen na de inval kan Abdeslam dan toch ingerekend worden in Molenbeek. Een week na de inval in de Driesstraat wordt ons land getroffen door de aanslagen in Maalbeek en Zaventem.

Komt Salah Abdeslam terug naar België voor zijn proces?

Op hun proces in Brussel staan Abdeslam en zijn kompaan Sofien Ayari terecht voor poging tot moord in een terroristische context en verboden wapenbezit. Vandaag was er een agendazitting gepland waarop beslist zou worden wanneer het proces echt zou starten. Maar het federaal parket heeft laten weten dat Abdeslam zelf zijn proces wil bijwonen. Hij is intussen overgeleverd aan Frankrijk voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen daar en het zou niet eenvoudig zijn om hem over te brengen naar ons land. 

Het federaal parket moet immers aan de Fransen vragen om Abdeslam tijdelijk over te leveren aan ons land. De grote vraag is hoe Frankrijk zal reageren. Abdeslam is immers de enige overlevende van de daders van Parijs. Ook kunnen we de vraag opwerpen wat zijn bedoeling is. Tot op de dag van vandaag heeft hij altijd beroep gedaan op zijn zwijgrecht. Ook heeft hij geen advocaat meer. 

De advocate van enkele politieagenten heeft al gereageerd op het nieuws. "We kunnen alleen maar blij zijn dat Abdeslam komt. Het is altijd beter dat iemand zich komt verdedigen. Bovendien heeft hij altijd beroep gedaan op zijn zwijgrecht. Mijn cliënten zijn dus heel benieuwd naar wat hij te zeggen heeft", vertelt Maryse Alié. De debatten zullen plaatsvinden in de week van 18 tot en met 22 december. 

Speciale eenheden vragen anonieme burgerlijke partijstelling

Zes agenten - waarvan twee van de speciale eenheden - en de Belgische Staat hebben zich op het proces burgerlijke partij gesteld. De agenten van de speciale eenheden hebben via hun advocaat laten weten dat ze willen dat hun anonimiteit bewaard blijft en dat ze enkel met hun code vermeld worden. De voorzitster zal zich moeten uitspreken over de vraag.

Meest gelezen