Co-voorzitster Frauke Petry verlaat haar partij Alternative für Deutschland

Een dag nadat ze had aangekondigd dat ze niet in de fractie van de AfD in de Bondsdag zou zitten, zal Frauke Petry nu ook de partij zelf verlaten. Nochtans was ze medevoorzitster. Ook andere kopstukken zouden breken met de AfD.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zondag haalde de rechts-populistische partij AfD ruimschoots de kiesdrempel en kon ze 94 zetels in het Duitse parlement innemen. De partij werd zo de derde fractie na de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel en de sociaaldemocratische SPD.

Toch maakt dat succes geen einde aan de machtsstrijd binnen de vrij nieuwe partij. Nadat co-voorzitster Frauke Petry gisteren had aangekondigd dat ze niet in de fractie van de AfD zou zitten, maar als onafhankelijk parlementslid zou optreden, hadden andere kopstukken gevraagd dat ze de partij zou verlaten. Dat heeft ze nu bevestigd in Dresden, maar wanneer ze de AfD de rug toekeert, is nog niet duidelijk.

Volgens Petry nemen ook andere verkozenen ontslag uit de fractie van de AfD. Zij noemt de namen van Uwe Wurlitzer en fractievoorzitster ad interim Kirsten Muster. Ook die zouden "diepgaande meningsverschillen" met de rest van de partij hebben. Volgens de Duitse zender WDR zou ook Marcus Pretzell, de echtgenoot van Frauke Petry en voorzitter van de AfD in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, breken met de partij. Gisteren is de AfD-fractie in het deelstaatparlement van Mecklenburg-Vorpommern in twee delen gescheurd.

Alternatief voor Alternative für Deutschland?

Enkele dagen na het grote succes bij de verkiezingen, lijkt de machtsstrijd binnen de AfD naar een hoogtepunt te gaan. Al eerder had Petry die een "anarchistische partij" genoemd. Petry wou van AfD een "salonfähige" partij maken die mee zou kunnen besturen en stond daarbij tegenover de "hardliners" zoals Alexander Gauland, die de extreemrechtse vleugel vertegenwoordigen. Die laatste groep had zich onlangs laten opmerken met erg omstreden uitspraken over de Holocaust en over wat die de "positieve rol van het Duitse leger in de twee wereldoorlogen" noemde.

Of de hele partij AfD nu in tweeën (of meer) scheurt, is nog niet duidelijk. Volgens het reglement van de Bondsdag moet een fractie uit minstens 35 verkozenen bestaan. Analisten denken niet dat Petry zo veel partijgenoten met zich mee zal kunnen krijgen. Een nieuwe partij kan uiteraard wel.

Hoe dan ook is het niet waarschijnlijk dat de partij betrokken zal worden bij de regeringsvorming en dat ondanks de talrijke zetels die de AfD nu veroverd heeft. Zonder de CDU/CSU van Merkel kan er geen nieuwe regering gevormd worden en de Jamaica-coalitie met de liberale FDP en de groenen lijkt de enige echte uitweg. Nu regeert Merkel met de SPD, maar die heeft net een zware nederlaag geleden en heeft geen zin in regeren.

Meest gelezen