8 jonge onderzoekers strijden om de PhD Cup. Wie krijgt jouw stem?

Acht Vlaamse, jonge onderzoekers zullen op 2 oktober hun doctoraat komen presenteren tijdens de finale van de PhD Cup. Dat moeten ze zo helder mogelijk doen, te begrijpen voor een breed publiek en binnen de drie minuten. De hoofdprijs: een voucher voor een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 10.000 euro. En bekendheid voor hun doctoraat, natuurlijk.

"Jaarlijks worden zo’n 1.600 doctoraten afgewerkt in Vlaanderen. Slechts een fractie daarvan komt het grote publiek ter ore." Zo staat op de website van Scriptie vzw, de organisator van de PhD Cup. Via deze wedstrijd wil de organisatie wetenschappers stimuleren om met hun onderzoek naar buiten te komen. En om hun onderzoek zodanig voor te stellen dat een breed publiek het kan begrijpen. 

Stem op canvas.be

59 kandidaten stuurden een dossier in, waaruit 16 genomineerden overbleven. Zij mochten een vierdaagse mediatraining volgen. Vandaag blijven er nog 8 finalisten over. En jij kan meestemmen wie de publiekswinnaar wordt op Canvas.be. Elke deelnemer stelt er zijn of haar onderzoek voor in een kort filmpje. 

De finale vindt plaats op maandag 2 oktober in de Handelsbeurs in Gent en is vanaf 20 uur gratis bij te wonen. Inschrijven in verplicht en kan via de website van de PhD Cup. Je kan de wedstrijd ook thuis bekijken via een live-stream op de website of op Facebook

Dit zijn de 8 finalisten

(klik op de naam om het filmpje te bekijken)
Ben Van Duppen (fysica)
hoe grafeen en laserlicht helpen om een supersnelle "lichtcomputer" te maken
Bram Van den Bergh (microbiologie)
hoe bacteriën in winterslaap antibiotica kunnen overleven
Caroline Frijns (taalkunde)
hoe gesprekken in de kleuterklas anderstalige kleuters helpen bij het leren van Nederlands
Caroline De Tender (biotechnologie)
nieuw alternatief voor pesticiden
Doris Vandeputte (bio-ingenieurswetenschappen)
onderzoek naar darmflora van gezonde mensen
Ellen Debackere (geschiedenis)
het vreemdelingenbeleid van de stad Antwerpen in de 19e eeuw
Frederik Denorme (biomedische wetenschappen)  
nieuw middel om bloedklonters in de hersenen op te lossen
Michiel Stock (bio-ingenieurswetenschappen)
gepersonaliseerde geneeskunde via wiskundige datamodellen

Meest gelezen