Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse Senaat stemt niet over afschaffing Obamacare

De nieuwste en voorlopig laatste poging van de Republikeinen om ziekteverzekering Obamacare af te schaffen, is definitief gekelderd. De stemming voor de Senaat werd afgelast door de partijtop, nadat bekend was geraakt dat een derde Republikeinse senator tegen het wetsvoorstel zou stemmen. "Deze keer zou het voor een lange tijd over en uit kunnen zijn", verduidelijkt Amerika-correspondent Björn Soenens.

Het was senator Mitch McConnell die vandaag bekendmaakte dat er niet zal gestemd worden in de Senaat, over het laatste plan om de Affordable Care Act - beter bekend als Obamacare - te vervangen. McConnells aankondiging kwam er minder dan 24 uur nadat Susan Collins, Republikeins senator voor de staat Maine, had bekendgemaakt dat ze zich zal verzetten tegen het nieuwe Republikeinse wetsvoorstel.

Collins is al de derde Republikein die zich tegen het zogenaamde Graham-Cassidy-voorstel verzet. Eerder hadden ook de Republikeinse senatoren Rand Paul en John McCain bekendgemaakt dat ze bij een stemming over het ontwerp tegen zullen stemmen. Voor de liberatiër Paul ging het nieuwe voorstel niet ver genoeg, terwijl McCain aandringt op meer overleg tussen Republikeinen en Democraten. De gematigde Collins vreesde dan weer dat "miljoenen" mensen plots zonder ziekteverzekering zouden vallen.

Over en uit

De Republikeinen kunnen in de Senaat rekenen op een nipte meerderheid van 52 van de 100 zetels. Om aan de nodige meerderheid van 50 stemmen te komen, kunnen de Republikeinen zich dus maximaal twee tegenstemmen uit het eigen kamp permitteren. Aangezien de Democraten als een blok tegen het voorstel zullen stemmen, bleek een overwinning voor de "Grand Old Party" op voorhand uitgesloten. 

McConnell moest zijn beslissing om de stemming af te gelasten dan ook niet verklaren aan zijn medesenatoren. "Het is duidelijk, op dit moment hebben we de stemmen niet. Je stemt niet tot je de stemmen haalt", stelde senator Tim Scott. 

Of de Republikeinen die stemmen ooit zullen halen valt echter sterk te betwijfelen. De termijn waarin de Republikeinen met een meerderheid van 50 stemmen in de Senaat Obamacare kunnen afschaffen eindigt namelijk deze maand. Vanaf 1 oktober moeten minstens 60 senatoren "ja" stemmen om het wetsvoorstel goed te keuren. "Maar geen Democraat zal ooit voor het Republikeinse plan stemmen", voorspelt Björn Soenens.

"Zogenaamde Republikeinen"

President Trump, die van de afschaffing van Obamacare een centraal campagnepunt had gemaakt, stak zijn ongenoegen over de nederlaag niet onder stoelen of banken. "Op een gegeven moment zal er een herroeping en vervanging doorgevoerd worden, maar we zullen zien of dat moment nu is of kort daarna", stelde Trump. Hij liet ook weten teleurgesteld te zijn in "bepaalde zogenaamde Republikeinen", een duidelijke uithaal naar de nee-stemmers. 

Voor Trump is het echter geen slechte zaak dat het Graham-Cassidy-voorstel niet wordt goedgekeurd, verduidelijkt Björn Soenens. Enerzijds kan hij de schuld voor het falen nu afschuiven op zijn partijgenoten en "het moeras van Washington". Anderzijds zouden zijn kiezers zich bedrogen voelen door de president, indien Obamacare effectief zou worden afgeschaft en miljoenen van hen zonder ziekteverzekering zouden vallen.

Indien Trump effectief werk wil maken van de afschaffing of hervorming van Obamacare, rest hem voorlopig slechts één optie: de hand reiken naar de Democraten. Velen onder hen zijn namelijk bereid om te onderhandelen over de zwakheden van de Affordable Care Act. "Als iedereen vooruit wil zal er moeten gepraat worden over de partijgrenzen heen", besluit Soenens, "maar of dat zal gebeuren in tijden van polarisatie is nog maar de vraag."

Meest gelezen