©Leonardo Cendamo/Leemage

Bart Moeyaert waarschuwt: "Er is iets aan de hand in kinderboekenland"

Het rommelt in de wereld van literatuur voor kinderen. Dat zegt Bart Moeyaert in "De wereld vandaag" in een reactie op zijn besluit om samen met 29 andere kinderboekenauteurs te vertrekken bij Querido Kind. "Uitgeverijen kiezen voor het grote geld."

Een massale leegloop: dat heeft gisteren plaatsgevonden bij Querido Kind, een van de grootste uitgeverijen van kinderboeken in het Nederlandse taalgebied. Eerst nam de voltallige redactie ontslag, even later volgden liefst 30 kinderboekenauteurs.

Bart Moeyaert is een van hen. In "De wereld vandaag" op Radio 1 legt hij vanavond uit waar het ongenoegen vandaan komt en waarom hij en zijn collega's zijn vertrokken. "Querido is een uitgeverij van 100 jaar oud", zegt hij. "In 1971 is er een kinderpoot Querido Kind bijgekomen. Lange tijd staken die allebei onder de paraplu van de Weekblad Pers Groep (WPG)."

"Vier jaar geleden is Querido samen met 4 andere uitgeverijen vertrokken bij WPG. De uitgeverij had graag Querido Kind meegenomen, maar dat liet WPG niet toe. Querido Kind werd een stiefkindje: het mocht in hetzelfde huis bij Querido blijven, al hoorde het nog steeds toe aan WPG."

Een strengere koers

"Enkele maanden geleden liet WPG weten dat aan die situatie een einde moest komen. Querido Kind moest naar het grote gebouw van WPG verhuizen en de groep zou een strengere koers varen. Lees: meer rendement."

"Wij auteurs maakten ons meteen grote zorgen, gezien het woord rendement viel in de context van een roemrijke uitgeverij als Querido Kind. We willen bij Querido blijven. Voor ons zijn de twee onlosmakelijk verbonden. Het is bijna een familiebedrijf. Ik ben zelf al meer dan 20 jaar bij Querido Kind en heb de vrouw die deze poot heeft opgericht nog gekend."

"Bijna elke auteur bij Querido Kind heeft WPG te kennen gegeven dat als de verhuizing zou doorgaan en de redactie ontslag zou nemen, zij of hij ook zou vertrekken. Daarop heeft overleg plaatsgevonden, maar een oplossing is niet uit de bus gekomen. Daarop heeft de redactie gisteren ontslag genomen. Wij auteurs hebben meteen gereageerd."

Boekenleeuw

"Er is iets aan de hand in kinderboekenland", gaat Moeyaert voort. "Dit jaar wordt in Vlaanderen geen Boekenleeuw uitgereikt. De organisatie van de Woutertje Pieterse Prijs, een van de belangrijkste kinderboekenprijzen in Nederland, vindt geen nieuwe sponsor. Uitgeverijen kiezen voor het grote geld. Alles moet renderen."

"Op dit moment klinkt het nogal hol bij Querido Kind. Weinig mensen zijn overgebleven. Vanavond komen een aantal auteurs samen in Amsterdam, morgenavond een aantal in Antwerpen. Mogelijk is een oplossing in de maak. Er is ook sprake van een nieuwe kinderboekenuitgeverij, maar niet voor oktober volgend jaar."

Meest gelezen